Jön az évekig ehető pizza

A hadsereg megszállottan kutatja az évekig frissen tartható pizza receptjét.

2014. 02. 16. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai katonák kívánságlistáján azóta szerepel a pizza, amióta a bevetéseknél a konzerveket felváltották 1981-ben az úgynevezett MRE (Meal, Ready to Eat) élelmiszercsomagok. Egy massachusettsi katonai labor kutatóinak mostanra sikerült elérhető közelségbe hozniuk egy olyan pizzát, amely nem igényel hűtést vagy mélyhűtést.

„Egyszerűen fogod a csomagolt pizzát, otthagyod a pulton, és három évvel később még mindig ehető” – érzékelteti a kihívást a naticki intézetben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató. Az intézményben a katonák bevetési hatékonyságát és túlélési esélyeit növelő felszerelés és ruházat fejlesztésével is foglalkoznak, de a jó pizza receptje az intézet „Szent Gráljává” vált. A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban – mondja Richardson, aki csaknem két éve dolgozik a recepten.

A legnagyobb problémát a tudósok számára a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába „átvándorolva” idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára. Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség „vándorlását”. Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása – a cukor, a só vagy a különböző szirupok –, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.

De csak ez nem tartja frissen a pizzát három éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. Vasreszeléket is adtak a csomagolóanyaghoz, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént. Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperónis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült. „Nagyjából olyan, mint egy otthoni sütőben sütött pizza. Az egyetlen különbség, hogy nem forrón, hanem szobahőmérsékleten eszi az ember” – tette hozzá.

A jelenleg elérhető készételek közül a spagetti a legnépszerűbb a katonák körében. Azóta szerepel a kínálatban, hogy bevezették az MRE-élelmiszercsomagokat, és az egyetlen étel, amelyet soha nem akartak kivetetni a katonák a kínálatból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.