Hatvanéves hagyományt szakít meg II. Erzsébet

Csaknem hat évtizede először nem II. Erzsébet királynő olvassa fel a brit kormány új törvényalkotási programját. A Buckingham-palota hétfő esti bejelentése szerint a kedden esedékes ceremónián az uralkodót a legidősebb fia, Károly trónörökös helyettesíti.

Forrás: MTI2022. 05. 10. 8:22
II. Erzsébet; Fülöp
London, 2007. november 6. II. ERZSÉBET brit királynõ trónbeszédben ismerteti a brit kormány jövõ évi törvénykezési munkatervét 2007. november 6-án, a londoni parlament felsõházában, a Lordok Házában. A trónbeszéddel veszi hivatalosan kezdetét az új parlamenti évad. Az új parlamenti ülésszak megnyitója a monarchia évszázados hagyományainak megfelelõen minden évben színpompás ünnepség keretében zajlik. Jobbról FÜLÖP edinburgh-i herceg. (MTI/EPA/Stephen Lock) Fotó: Stephen Lock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 96 esztendős királynő – aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján – az utóbbi hetekben több hivatalos programját is lemondta, az udvar tájékoztatása szerint „időnkénti mozgásproblémák” miatt.

A palota szóvivője ugyanezzel az indokkal magyarázta hétfői nyilatkozatában, hogy nem az uralkodó, hanem Károly herceg ismerteti kedden a parlament két kamarája, a Lordok Háza és az alsóház tagjaival a következő évre szóló kormányzati jogszabálytervezetek főbb pontjait.

II. Erzsébet királynő uralkodásának eddigi hét évtizede alatt csak kétszer, először 1959-ben, legutóbb pedig 1963-ban maradt távol az új parlamenti évad megnyitását jelző, rendszerint fényűző pompával kísért királynői beszéd, a Queen’s Speech ceremóniájától, mivel ezekben az időpontokban két fiatalabb fiával, András, illetve Eduárd herceggel volt várandós.

Borítókép: II. Erzsébet brit királynő trónbeszédben ismerteti a brit kormány jövő évi törvénykezési munkatervét 2007. november 6-án, a londoni parlament felsőházában, a Lordok Házában. A trónbeszéddel veszi hivatalosan kezdetét az új parlamenti évad. Jobbról Fülöp edinburgh-i herceg (Fotó: MTI/EPA/Stephen Lock)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.