Becsület légiója

Érpataki „fegyelmezőket” szabadítanak Tiszavasvárira

Lakner Dávid, 2016. február 16., kedd 13:04, frissítve: kedd 15:41
Tiszavasvári együttműködést kötött az Orosz Mihály Zoltán nevéhez kötődő Becsület Légiójával. A Roma Sajtóközpont szerint a cigányok megrendszabályozásáról lesz szó. Orosz korábban arról beszélt, hogy szervezeteinek célja a lelki üdvösség elérésének segítése.

Megszavazta Tiszavasvári önkormányzata hétfőn, hogy a település kössön együttműködési megállapodást a Becsület Légiója alapítvánnyal, így Orosz Mihály Zoltánék mehetnek majd „rendet tenni” a jobbikos vezetésű városba is. Az előterjesztés Fülöp Erik polgármestertől származott, a szövegezése szerint pedig „a még lefedetlen szociális, gyermekjóléti és ezzel kapcsolatos jelzőrendszeres ágazat fejlesztése indokolt, bevonva abba a segítő szándékú civileket, akik a térségi hatósági feladatok ellátását kiegészítve, azt támogatva lépnének fel a gyermekvédelem alapvető eszközeinek hatékony érvényesítése érdekében.”

Hogy ez mit jelent pontosabban, arról a Jobbikhoz köthető Alfahírről tájékozódhatunk. A portál főszerkesztője az együttműködés üzenetét úgy összegezte: „Hahó, cigánysor! A társadalmi együttélésnek vannak szabályai!” Magvasi Adrián szerint a lépés a „cigányság antiszociális és embertelen körülmények között élő rétegének” felzárkóztatására irányul.

Lelki üdvösség megrendszabályozással

A Roma Sajtóközpont másként foglalta össze a megállapodást. Eszerint Fülöp Erik polgármester külső segítséget vesz igénybe a „cigányok megrendszabályozására”. A sajtóközpont szerint Tiszavasvári önkormányzata előtt több roma szervezet is tiltakozott az együttműködés ellen. A megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese, Galyas József úgy vélte, a polgármesternek le kell mondania, ha törvényes eszközökkel nem tud rendet tartani. Érpatak vezetője, Orosz Mihály Zoltán a helyszínen arról beszélt a Roma Sajtóközpont szerint: szervezetének a drog, a lopások és az uzsora visszaszorítása lesz a célja. A Fülöp Erik által közzétett cselekvési terv szerint az áramlopások megszüntetéséről és a gyermekveszélyeztetés bejelentéséről lesz szó. „Állampolgári bejelentéseink hatására kb. 300 áramlopás lett felszámolva Tiszavasváriban. Folytatjuk...” – olvasható ebben. A videóban Orosz Mihály Zoltánt társadalmi integrációs szakértőnek nevezik.

Lelki üdvösség gyakorlóruhában

Az együttműködési megállapodás szövege szerint a Becsület Légiója részt venne „a békés magyar–cigány együttélés kialakításában”, „a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tételében”, de a „rendészetben, rendteremtésben, közrendvédelemben” is.

Pánik Tiszavasváriban
Kedd reggel tömegesen vették ki az emberek a gyerekeiket a tiszavasvári óvodákból és iskolákból – írja a Roma Sajtóközpont. A központ úgy tudja, hogy a szabolcsi kisvárosban olyan hírek keltek szárnyra, miszerint a település vezetése állami gondozásba akarja venni a cigány gyerekeket. Az információ elterjedése után pánik tört ki a romák között.

A Becsület Légiójának a céginformáció szerint Érpatakon, a Napfény major 1.-ben van a székhelye (ez Orosz lakhelye), fő tevékenysége pedig „egyéb közösségi, társadalmi tevékenység”. Két éve az Index írt arról, hogy a Becsület Légiójának célja a következő: „a lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2–3. §-aiban foglaltak szerint.” Egy az Átlátszónak küldött helyreigazításban Orosz azt állította, hogy az általa viselt katonai gyakorlóruha nem a Magyar Nemzeti Arcvonal, hanem a Becsület Légiója formaruhája. A polgármester a szervezetet 2012-ben alapította, a csapat pedig az Alfahír szerint Orosz mellett Zagyva György Gyula volt jobbikos parlamenti képviselő és Volner János jobbikos képviselő nevéhez kötődik.

Lelki üdvösség akasztással

Orosz Mihály Zoltán 2014-ben arról beszélt az Indexnek, hogy a Becsület Légiója korábban vallási egyesület volt, de már csak vallási szervezet, célja pedig a „közjogi frontharc”, és az Indexhez hasonló „liberális ügynökökkel” veszi fel a küzdelmet. Orosz szerint ennek és más szervezeteinek nemcsak földi, de magasabb céljai is vannak.

Érpatak vezetője ellen korábban izraeli vezetőt ábrázoló bábu nyilvános akasztása miatt emeltek vádat, de közokirat-hamisítással is meggyanúsították. A vádirat szerint Orosz jogosulatlanul használ doktori címet, miután az azt kiadó teológiai akadémia nem jogosult a cím adományozására.

Lelki üdvösség és ingyen iroda

A Faktor.hu korábban arról számolt be, hogy a megállapodás után a Becsület Légiója ingyen kaphat irodát és irodai felszerelést Tiszavasváriban.

Tiszavasvári nemrég azzal került be a hírekbe, hogy 51 millió forintot költöttek teniszpályára. A nagyjából 13 ezres városban a Faktor szerint harmincfős a tenisz szakosztály. Fülöp Erik polgármester a lapnak adott interjújában arról beszélt: „Kötelező elemként szerepelt a pályázati kiírásban új sportlétesítmény kialakítása. A kézilabda és a foci magas szinten működött a városban. Ha sportjellegű felújítást nem vállalunk, valószínűleg nem nyerhetett volna a komplex pályázat.”

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása