Magyar fiatalok élőben közvetítik az amerikai űrhajó útját

A Crew Dragon vasárnap éjszakai indulásáról és napközbeni dokkolásáról is tudósít a maroknyi csapat.

2020. 11. 13. 18:15
null
A Crew Dragon űrkapszula Fotó: MTI/EPA/NASA TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élőben közvetíti az amerikai Crew Dragon űrhajó itteni idő szerint vasárnap éjszakai (1 óra 49 perces) indulását és napközbeni, körülbelül 8,5 órával későbbi dokkolását az egyik népszerű videómegosztó oldalon (Űrutazás – Űrhajók elnevezéssel) egy ötfős magyar csapat, amelynek tagjai mindannyian az űrkutatás amatőr szerelmesei. Vállalkozásukról a Londonban élő asztrofotós, Nagy Szabolcs számolt be a Magyar Nemzetnek.

A spacejunkie.hu oldalon működő blog négy tagjával közösen május óta közvetítenek rakétaindításokat, de tudósítottak már a mostani, operatív akciót megelőző Demo–2-es küldetésről is.

– Az első, Demo–1-es küldetésnél szimulált akciót hajtottak végre, amelyben ember még nem vett részt. A Demo–2-nél viszont már utaztak emberek, a tesztküldetésen Doug Hurley és Bob Behnken vett részt. A kettő között volt még egy tesztprogram, ahol szimulálták, hogy mi történne akkor, ha az indítás után leállna az első fokozat. A kapszula sikeresen levált, és az óceánban csobbant – emlékezett vissza Nagy Szabolcs.

A magyar asztrofotós igyekszik minden fontos pillanatot megörökíteni
Fotó: Nagy Szabolcs

A mostani operatív küldetés célja a nemzetközi űrállomás, a három amerikai és egy japán űrhajós – utóbbi, Nogucsi Szóicsi nagyon tapasztalt, hiszen repült korábban Szojuzzal és űrsiklóval is – a tervek szerint hat hónapot tölt majd fenn.

Interaktív, élő közvetítésünket másfél-két órával az űrhajó indítása előtt kezdjük el, az utazás alatt szüneteltetjük, majd a dokkoláshoz visszatérünk, és újra tudósítunk. Folyamatosan lehet kérdéseket feltenni, amelyekre igyekszünk válaszolni, és egyéb meglepetésekkel is készülünk, fotókat és videókat is mutatunk a nézőknek. Regisztrálni nem kell, bárki szabadon csatlakozhat hozzánk – hangsúlyozta az asztrofotós. A csapatról elmondta, hogy van köztük pénzügyi szakértő, banki munkatárs, szociális munkás és középiskolás fiatalember is, az űrkutatás és az űrhajózás iránti rajongás köti össze őket. Egyre lelkesebb a társaság, ami nem is csoda, hiszen a Demo–2-küldetésnél a dokkolást már 14 ezren követték velük, és most még több nézőre számítanak.

A közvetítés magyar nyelven folyik, mert a magyar embereknek szeretnének kedveskedni.

Nagy Szabolcs, aki alapvetően asztrofotós, a saját hobbijának is sok időt szentel, például igyekezett összegyűjteni a Demo–2-küldetés összes amatőr fotóját, amely a Crew Dragon dokkolása kapcsán készült. A mostani küldetésnél nem tud majd fotózni, mert a Nemzetközi Űrállomás (ISS) abban a napszakban Londonból nem látható. A Demo–1-akciónál viszont az amatőr asztrofotósok közül tudomása szerint ő készítette az egyetlen képet a dokkolás utáni időszakról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.