A kiürült ásványvizes üveget minden nap csapvízzel újratölteni környezetbarát cselekedet és a szervezet számára is hasznos, hiszen kiemelten fontos a folyamatos hidratáltság. De az újra és újra használt palackok kimosása már nem ennyire elterjedt szokás. Gyakran előforduló érv ugyanis, hogy ha csak víz kerül az üres műanyag flakonba, akkor miért olyan nagy probléma, ha nincs kimosva, hiszen logikus, hogy nem lehetne koszos a tiszta víztől.
Az érvelés azonban korántsem ennyire egyszerű, főleg ha eldobható, kifejezetten egyszeri használatra szánt műanyag palackokról van szó, amiket egyáltalán nem többszöri újratöltésre terveztek. Egy 2007-es külföldi tanulmány szerint a mindennapos igénybevétel és a folyamatos újrafelhasználás a műanyag bomlásához vezethet, ami egy idő után látható repedéseket is eredményezhet. Ezek a repedések a baktériumok melegágyaiként funkcionálnak, amelyek kifejezetten károsak az egészségre. Ha a palackok nincsenek megfelelően, mosogatószerrel tisztítva, az bakteriális fertőzésekhez is vezethet. A tisztítás tehát elengedhetetlen, de a túl forró víz sem ajánlott. A mosás során érdemes mindig meggyőződni arról, hogy nincs-e károsodás, törés vagy eldeformálódás a flakonon.
Még a többször használható műanyag palackoknál is felmerül a bakteriális fertőzés kockázata, ha nincsenek megfelelően tisztítva, ezért azoknál sem szabad elhanyagolni a gyakori átmosást. Ha ez elmarad, akkor az üveg szájánál és a csavaros résznél felhalmozódott baktériumok és az anyag sérülései növelik a kémiai anyagok kioldódásának lehetőségét, ami felesleges egészségügyi kockázatot jelent – írja a 2007-es tanulmány .
Egy másik, 2002-es cikk a Calgary Egyetem kutatásáról ír, melyben 76 általános iskolás gyerek vizespalackjából vettek mintát. Közülük néhányat már hónapok óta nem mostak ki, ellenben folyamatosan újratöltötték. A minták kétharmadánál találtak olyan bakteriális fertőzéseket, melyek mértéke meghaladta az ivóvízben ajánlott határértéket.
Egy másik kutatás, melynek során egy hete mosatlan üvegek szájáról vettek mintát, megállapította, hogy olyan baktériumok is szaporodhatnak az üvegeken, melyek akár az ételmérgezéshez hasonló tünetekkel – hasmenés, hányinger, hányás – járó betegségeket okozhatnak.
Sokan úgy gondolják, hogy ezt a problémát könnyedén meg lehet oldani azzal, hogy az üveget egyszerűen beteszik a mosogatógépbe. „Ez azonban akár 120 Celsius-fokra is felmelegítheti a vizet, ami nem megfelelő az eldobható palackok számára, hiszen a hő megbontja azok szerkezetét és elősegíti, hogy a kémiai anyagok kioldódjanak a műanyagból” – mondja Scott Belcher, PhD, a Cincinnati Egyetem farmakológiai professzora.
Természetesen nem állítható, hogy ördögtől való dolog lenne a műanyag palackok újratöltése – ha másért nem, környezetbarát volta miatt –, de érdemes taktikázni azon, hogy milyen újratöltésre szánt palack kerül a kosárba. Az üveg és a rozsdamentes acélból készült termékek ugyanis tartósak és nem deformálódnak úgy, mint a műanyag társaik, de a laboratóriumokban használt polipropilén műanyagból gyártott palack is jó választás, mivel ez az anyag rendkívül ellenálló mindenféle kémiai oldószerrel szemben.