Okosvároshoz okosbicikli dukál

Havasi Zsolt

Havasi Zsolt

2015. augusztus 30., vasárnap 17:38

Az elmúlt időszakban számos olyan találmány látott napvilágot, amely nemcsak nagyban segít a városban közlekedő bicikliseknek, de még látványos is.

Egyszerű és nagyszerű – ezzel a két jelzővel tökéletesen leírható az az újdonság, amelyet nemrég dobtak piacra kanadai mérnökök. A SmartHalo elnevezésű szerkezet jelentősen megkönnyíti a nagyvárosi biciklisek életét – olvasható a Mashable internetes portálon. Egy montreali csapat olyan kormányra szerelhető eszközt fejlesztett ki, amely jelentős navigációs újítással szolgál. Nem kell mást tennünk, mint telefonunkkal összehangolni a rendszert és megadni a kívánt úti célt, a SmartHalo ezután már teszi is a dolgát. A kör alakban LED­-lámpákkal ellátott eszköz jelzi, hogy merre kanyarodjunk, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb úton jussunk el a célhoz. A táv megtétele közben pedig folyamatosan gyűjti az adatokat: mekkora volt a szintkülönbség, hány kalóriát égettünk el az út során, és persze folyamatosan jelzi, hol található a biciklink.

De tovább is van: az „okoskütyü” automatikusan érzékeli, ha sötét lesz, ekkor lámpaként funkcionál. A kanadai cég mindemellett odafigyelt a biztonságra is. Az eszköz úgy lett kialakítva, hogy a kerékpárról csak egy speciális kulccsal távolítható el – ha valaki mégis lopással próbálkozik, akkor a rendszer igen magas hangon kezd szirénázni. A természeti viszontagságokra is gondoltak a tervezők, hiszen a SmartHalo az előzetes tesztek alapján ellenáll esőnek, sárnak, hónak.

A biztonság mindenekfelett

És ha már szóba jött a biztonság. A közelmúltban bemutatott, Skylock nevet viselő „biciklizár” komoly fejtörés elé állítja majd a tolvajokat. A kerékpározás hazájában, Hollandiában (ahol többet költenek a lakatra, mint magára a bringára) valószínűleg pedig nagy hasznát veszik majd a szerkezetnek, amely folyamatos összeköttetésben áll a jármű gazdájával, és olyan beépített gyorsulásmérőt tartalmaz, amely hirtelen erőhatás esetén azonnal jelzést küld. Persze adott esetben távolról fel is oldhatjuk a zárat, vagy az is beállítható, hogy a védelem automatikusan feloldódjon. A fejlesztők természetesen a családtagokra, barátokra is gondolva úgy tervezték meg a Skylockot, hogy több eszközzel is megosztható legyen. Amiatt se kell aggódni, hogy a szerkezet lemerül, a beépített napelem ugyanis félévnyi tartalékot képes raktározni.

Szintén a bicikli és a biztonság témakörén belül alkotott nagyszerűt az elsősorban az autógyártásra specializálódott Volvo és az Albedo100 nevű svéd startup cég. A közös projekt során a fejlesztők olyan baleseteket vizsgáltak, ahol a rossz látási viszonyok miatt történt karambol autó és kerékpár között. Ennek megelőzése és elkerülése érdekében fejlesztették ki a LifePaint nevű festéket. A spray láthatatlan, színtelen, szagtalan anyag, amely csak a sötétben kezd el világítani, láthatóvá téve ezáltal a biciklit. Amellett, hogy a LifePaint hasznos, igen látványos is.