idezojelek

Mindhalálig

A kegyetlen diktatúra hiába akarta elhallgattatni Brenner Jánost és Gyulyás Lajost, önfeláldozó életük példaértékű ma is.

Cikk kép: undefined

Ma hatvanöt éve, az advent harmadik vasárnapja előtti késő estén a nyugati határ menti Rábakethely plébániájának ajtaján egy fiatal férfi zörgetett. Azt kérte az egyedül ott tartózkodó ifjú káplántól, menjen el vele a szomszédos Zsidára, mert a nagybátyja súlyos beteg és gyónni akar. Bár 1957. december 14-én zord idő volt az Alpokalján, havas eső esett, a fiatal pap gondolkodás nélkül felöltözött, átment a templomba, magához vette a szentségeket, és elindult a fiatalemberrel a koromsötét éjszakában. 

Amikor az állítólagos beteg házához közeli dombra értek, a fiatal férfi magára hagyta a papot. Hirtelen több alak bukkant elő a sötétből, körbevették és megtámadták az ifjú káplánt. Hiába próbált a házhoz futni, agyba-főbe verték, megkéselték, ahol csak érték, a földre teperték, a torkára tapostak. Éjjel két óra lehetett, amikor az életéért küzdő pap belehalt a bestiális gyilkosok által okozott súlyos sérüléseibe. 

Összesen harminckét késszúrással oltották ki az életét… Brenner Jánost hat évtizeddel később, 2018. május elsején avatták boldoggá szülővárosában, Szombathelyen.

A kegyetlen gyilkosok személyét az akkori hatóságok nem derítették fel. Nem is akarták, hiszen az 1956 utáni kíméletlen kommunista megtorló gépezet egyik egyházi áldozata volt a fia­tal pap. Ma már tudjuk, amit Kádár akkoriban a legfelső pártvezetői körben jelentett ki: „Mi a klerikalizmus ellen tűzzel-vassal, golyószóróval és börtönnel is harcolunk, mert nálunk nem papi uralom van, hanem munkás–paraszt uralom.” Biszku Béla pedig az MSZMP Politikai Bizottságának 1957. decemberi ülésén azt mondta, hogy túlzsúfoltak a börtönök, sok az enyhe ítélet, kevés a fizikai megsemmisítések száma. Ergo növelni kell.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Brenner János 1957-ben már nem érhette meg a karácsonyt és december 27-én esedékes 26. születésnapját. A 39 éves Gulyás Lajos levéli református lelkipásztor sem az új esztendőt – őt 1957. december 31-én akasztották fel Győrben a kádári vérbíróság halálos ítélete alapján.

Mi volt a két pap halálos bűne? Miért rajtuk akart példát statuálni az egyházüldöző kommunista rémuralom? Nyilván azért, mert kivételes személyiségek voltak, Istennek rendületlen hitű, hajlíthatatlan gerincű szolgái. És közösségük igazi lelki vezetői, példaképei, akiket tiszteltek és követtek a helybeliek. Brenner Jánosról feljegyezték, hogy volt egy bizonyos kisugárzása, ami vonzotta az embereket. 

Az volt a fő bűne, hogy szerették a fiatalok és az öregek egyaránt, s nem tudott úgy elmenni egy ember mellett sem, hogy akár csak két jó szót ne szólt volna hozzá. Minden percben tanúságot tett a hitéről, nagyon sok embert nyert meg a hitnek, az egyháznak. 

A kommunista hatóságok szemében szálka volt a népszerű fiatal káplán, el is akarták távolítani a határ menti szolgálati helyéről, de ő maradt. Késő ősszel már megpróbálták országúti balesetnek álcázva megölni, de akkor még megmenekült. Megértette a gyilkos szándékot, mégis kitartott, meg sem fordult a fejében, hogy átszökjön Ausztriába.

Brenner János politikai tevékenységet nem végzett, míg a felvidéki Kisújfalun született Gulyás Lajos református lelkész Magyarország német megszállása után részt vett a fegyveres ellenállásban és az embermentő szolgálatban. 

1945-től a kisgazdapárt tagjaként politizált, majd 1948-ban püspöke áthelyezte a nyugati határ mellett levő Levél községbe, ahol segédlelkészként azt a feladatot kapta, hogy a csehszlovák–magyar lakosságcsere következtében, illetve Erdélyből odakerült református családokat önálló gyülekezetté szervezze, amelynek 1949 tavaszán lett a megválasztott lelkésze. 

Az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári kommunista sortűzről értesülvén azonnal odasietett, és igyekezett lecsillapítani a joggal feldühödött tömeget, saját kezűleg mentett meg a népharag elől egy ÁVH-s határőrtisztet. Részt vett a levéli nemzeti tanács megalakításában, felvetette a kapcsolatot a környező falvakban létrejött forradalmi szervekkel, Hegyeshalomban nyugati újságírókkal is beszélt. 

A szabadságharc leverését követően sokakat segített átszökni Ausztriába, de ő maga – bár többen kérték – nem menekült el, azt mondta feleségének: „Magyar ember nem hagyja el a hazáját. Még a bitófa alá is vasalt nadrággal megyek!” 1957. február 5-én tartóztatták le, amikor családjával éppen a 39. születésnapját ünnepelték, három kislányát akkor látta utoljára. A Nagy Imre-per vidéki főpróbájának számító győri perben az „egyházi reakciós” szerepét őrá osztották. A Földes Gábor és társai elleni koncepciós perrel a kádári megtorló gépezet bizonyítani akarta, hogy az „ellenforradalom” valóban országos volt, és a vidéki embereket mindenképpen meg akarták félemlíteni.
Tertullianus egyházatya így intette a III. század elején a keresztény vértanúkat: „Senki nem tud kiállni az emberek ­ügyéért, aki Isten ügyében kiállni habozik.” 

Amit végképp nem tudott sem eltűrni, sem megtorlatlanul hagyni a bitang banda – Kádár, Apró, Biszku, Marosán, Münnich és bűntársaik –, hogy Brenner János és Gulyás Lajos bátran kiálltak Isten ügyében és az emberek ügyéért is.

Tanúk voltak mindhalálig, így lettek vértanúk. A kegyetlen diktatúra hiába akarta elhallgattatni és agyonhallgatni őket, mert hitvalló, önfeláldozó, példamutató személyiségük egyre tisztábban és fényesebben áll előttünk. 

A régi és új kommunista áfium ellen való orvosságul a halálra vert-késelt katolikus pap és a bitófán kivégzett református lelkipásztor élete és mártírhalála hatvanöt év távlatából ugyanazt üzeni nekünk, mai keresztény/keresztyén magyaroknak, amit Jézus Krisztus kétezer éve nyilatkozott ki a szmirnai gyülekezetnek: „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.”

Borítókép: Boldog Brenner János áldozópap, akit harminckét kézszúrással gyilkoltak meg (Fotó: MTI Fotószerkesztőség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.