idezojelek

Menedék a behívó elől

Az uniós tagállamok kezében van az Ukrajnából elmenekült katonaköteles férfiak sorsa.

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner

A baloldali sajtóban nemegyszer abnormális jelenségként írták le azt, hogy az erdélyi magyarok többségét jobban foglalkoztatja az anyaországi közélet, mint a román, hogy több budapesti politikust tudnak felsorolni, mint bukarestit. Ami abból a szempontból érthető, hogy a balosok jellemzően kívülről szemlélnek minket, nem alkotnak velünk egy érzelmi szolidaritáson alapuló közös egységet.
 

Nemcsak minket, erdélyi, partiumi és bánsági magyarokat néznek kívülről, hanem a magyarságot általában. Így születnek az olyan megfogalmazások, miszerint a magyar „genetikailag alattvaló”, vagy „provinciális hőbörgő”, „agyhalott”, „droid”, „sötétben tartott, trágyával etetett gomba”, „krokodilagyú”, „rémisztő képződmény” s a sor még hosszan folytatható egészen a „patkányig”. Van, amikor e jelzők az egész nemzetre vonatkoznak, s van, amikor annak csak a jobboldalra szavazó, zömmel nemzetben gondolkozó részére. De a gyökérzet ugyanaz, a kívülállóság s a vélt felsőbbrendűség.
Miközben magyar ésszel, magyar szívvel mi sem természetesebb e jelenségnél.


Racionálisan le lehet vezetni, hogy ismerni kell az ellenfelet, hogy jobb tudni, kik irányítják a Romániának nevezett államalakulatot, amelynek uralma alá utalt több mint másfél millió magyart a történelem vaskényszere, de az átlagembert nem efféle észszerű meggondolások vezetik, hanem a belülről jövő érdeklődés, a nemzeti önazonosság, a kulturális meghatározottság. Még most, Trianon után egy évszázaddal is szerves történelmi kötődés áll az erdélyiek Budapest-központú világszemlélete mögött. Nem egy évszázadnyi, hanem egy évezrednyi.

Voltak az elmúlt száz évben olyan sorsfordulók, amikor a tágan értelmezett erdélyi magyarság lélegzet-visszafojtva figyelte a nemzetközi és azon belül az anyaországi politikai fejleményeket. Nemcsak akkor, midőn a mi sorsunkról döntöttek Bécsben, 1940. augusztus 30-án, hanem 1956 októberében is, amikor aligha mutatkozott arra remény, hogy a magyar szabadságvágy időlegesnek bizonyult győzelme bármiben is befolyásolja a léthelyzetünket.
Nemkülönben a nyolcvanas évek vége felé, amikor a ceausescui terror elől egyre többen vállalták a zöldhatáron való átkelés kockázatát, mert híre terjedt, hogy Magyarország nem adja már vissza az erdélyi menekülteket Romániának. Elvszerű, értékelendő döntés volt ez, mely szembement a nemzetközi joggal, akárcsak egyébként a keletnémet menekültek kiengedése. Akkor e lépés konvergens volt a szabadnak gondolt és akkor egyébként a jelenleginél ténylegesen sokkal szabadabb nyugati világ elvárásaival. Most viszont olyan sorsfordulóhoz érkeztünk, amikor az Európai Unió államai egy hasonló kérdésben, az ukrán vezetés által katonakötelesnek mondott ukrán férfiak kiadatásának ügyében formálják az álláspontjukat.

A kérdés nyitottnak tűnik. Nem sok jót ígér, hogy az uniós politikai vezetők többségét az egész orosz–ukrán konfliktusban az arcpirítóan hazug propaganda szajkózása, a farizeus érvelés és valami egészen elképesztő cinizmus jellemzi. Nyilvánvaló képtelenségeket mantráznak az orosz veszteségeket eltúlozva, az ukránokét kicsinyítve, az ukrán áttörésről beszélnek újra és újra, minden érdemi alap nélkül és a totális ukrán győzelmet vetítik előre. Nyilván a gyakorlat által sokszor visszaigazolt goebbelsi tézis vezeti őket, miszerint az eleget ismételt hazugságot igazságként fogadják el az emberek egy bizonyos idő elteltével.

De bármit is hitet el polgáraival a fősodratú európai politikum és média, a tények még tények maradnak. S miként németek is szembesültek a valósággal, amikor a szovjetek már Berlin alatt voltak, csak idő kérdése, hogy kiderüljön az, amire a magyar miniszterelnök már a tavaly nyári tusnádfürdői beszédében rámutatott, tételesen, hogy Oroszországot ebben a háborúban nem lehet katonailag térdre kényszeríteni az eddig bevetett módszerekkel, az ukrán katonák kiképzésével, fegyverszállítással és szankciókkal. A frontvonalak befagytak, s az első világégés pár száz méterért folytatott lövészárokharcaira emlékeztető helyzet alakult ki. Szabályos vérszivattyú.

Attól pedig a Fennvaló óvja meg az emberiséget, hogy bármely NATO-tag vagy akár a teljes szövetség csapatokat küldjön az orosz–ukrán frontra, s a jelenlegi proxyháború nyílt NATO–orosz konfliktussá terebélyesedjen, mert az testközelbe hozná az Oppenheimer című film utolsó képsoraiban megidézett nukleáris apokalipszist.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Aligha tagadható, hogy az ukránokat meghalni küldik egy értelmetlen, végtelenített háborúba, amit a nyugati vezetés a jelek szerint az utolsó ukrán katonáig finanszírozna. Teljes mértékben érthető, ha a háború elől külföldre menekült katonaköteles ukrán férfiak nem vágynak haza. Még egy ízig-vérig nacio­nalista ukrántól sem várható el a hazatérés, hiszen az a teljességgel értelmetlen halál perspektíváját jelenti neki.


Nemcsak azért értelmetlen ukrán nemzeti szempontól a véráldozat, mert ebben a konfliktusban nem győzhetnek, ami elég nyilvánvalóan kiderül a rideg számokból, hanem azért is, mert ha valamiképpen mégis győznének, országuk szuverenitása kisebb lenne annál, mint amekkora addig volt, míg orosz befolyási övezetbe tartoztak. Az amerikai gazdasági és politikai befolyás jóval mélyebb és szerteágazóbb, Ukrajna az Egyesült Államok bábállamává vált a Majdan nevével fémjelzett CIA-s puccs óta.

 

Sokkoló volt olvasni a nemrégiben, hogy Lengyelország vissza fogja küldeni azokat a menekülteket, akiket Kijev követel, aminél csak az a friss hír torokszorítóbb, hogy meg is kezdődött az Ukrajnát 2022. február 24. óta illegálisan elhagyó, hadköteles korú férfiak kiadatása az ukrán hatóságoknak. Nem meglepő ez ugyanakkor, hiszen ha a lengyel vezetésen múlott volna, a NATO már hadban állna Oroszországgal. Ausztria és Magyarország ezzel szemben kinyilvánította, hogy nem hajlandó ezt az utat követni.


Egyes ellenzéki megszólalók képesek úgy beállítani a helyzetet, hogy a „kárpátaljai magyarság a hazáját védi a fronton”, megfeledkezve arról, hogy Ukrajna mint jogfosztó, elnyomó terrorállam létezhet csak normális gondolkodású helybeli magyarok fejében, s e közösséget érzelmi szálak értelemszerűen Magyarországhoz kötik. Sokunknak vannak személyes ismerősei is, akik az anyaországban leltek menedéket az ukrán behívó elől. Az ő sorsukról is szó van, de minden okunk megvan együttérezni azokkal, akik ukránokként döntöttek úgy, hogy elhagyják hazájukat a háború miatt.

Érdemes egy pillantást vetni arra a térképre, mely az ukrán menekültek eloszlásának áprilisi helyzetét rögzíti az unió államaiban (https://www.consilium.europa.eu/hu/infographics/ukraine-refugees-eu/), s megnézni a számokat, amelyek nagyságrendeket és arányokat tekintve napjainkban is irányadók. Akkor 1 034 630 ukrán menekült élt Németországban, a sorban Lengyelország következik 994 755 menekülttel, majd Csehország 447 830-cal. Százezer feletti ukrán menekültet részesít védelemben a felsoroltakon kívül Spanyolország (168 970), Bulgária (151 590), Olaszország (148 060), Románia (117 395) és Hollandia (117 200). Jó eséllyel a sokak által eleve etalonnak tekintett német álláspont körül jegecesedik majd ki a többi érintett állam viszonyulása.

Ténykérdés, hogy ebben az ügyben nemzetközi jogi megalapozottsága van a magyar és az osztrák álláspontnak, amint az ifj. Lomnici Zoltán is kifejtette. De nem ez a fő kérdés. Hanem, hogy ebben az ügyben a kegyetlen, értelmetlen és embertelen lengyel álláspont mentén alakul-e ki többség s egyfajta kvázikonszenzus, avagy az osztrák–magyar mentén, függetlenül mindenféle, amúgy nem mellékes jogi érveléstől.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.