idezojelek

A multiknál nem árharc, hanem ársarc tombol

Irgalmatlan árakkal szembesül az egyre üresebb kocsikat tologató kedvetlen közönség.

Hegyi Zoltán avatarja
Hegyi Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: Bach Máté

Üldögélek a belengetett homokviharra várva. Levél nem rezdül. Jellemző. Az egészre. Azon gondolkodom közben, hogy mikor lett ez ilyen. Ez az egész kapitalizmus vagy mi. A maga komplexitásában. Nem vagyok komcsi, vadhajtásaim is lenyesegetve, még mielőtt valaki eltévedne, és ezzel ezt a vonalat szépen le is zárhatjuk. A témánál maradva, a pillanat nem tetten érhető, minden folyamatosan változik, hogy aztán egyszer csak benne legyünk valaminek a kellős közepében. 

Szóval hogy mikor lett majdnem minden ennyire szánalmas és pitiáner. Az internetes médiára utaltam az elején, jelesül arra, hogy kettővel több kattintásért mindenki (tisztelet a kivételnek) áruba bocsátaná a saját édesanyját is. Persze nyilván ki lehet építeni a védekezés védőbástyáit is. Magam a Kádár-rendszer másik oldaláról jövök, nekem könnyű. Kifinomultak az érzékszerveim, akár a macskáé. Ha tehát pusztító homokviharról olvasok, valamint sarkvidéki hidegről, ami majd végigsöpör a hazán, és kő kövön nem marad a nyomában, sóhajtok egyet, előveszem a fürdőgatyámat és leballagok a kertbe, felkészülni a télre, mert az valószínűleg lesz. Mert tudom, hogy nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, és nem Moszkvában, hanem Péterváron.

De arra azért nem voltam felkészülve, hogy ezt a tudást elő kell majd rángatnom újra a naftalinból. Néha azért elragad a kíváncsiság, és ha egy címben halálpontosan az ellenkezőjét látom a kedvenc csapatom kapcsán a meccs lefújása után egy órával, mint amit a saját szememmel, akkor azért rámegyek az anyagra, csak hogy megtudjam, melyik másik moziban ült a kolléga. Ám ha az oldal tetején az virít, hogy szenzáció, exkluzív, itt a csodafegyver és mindjárt vége a háborúnak, érintetlenül hagyom a felületet, újabb sóhaj, és bespejzolok még némi kutyakaját, mert érzem, hogy hosszú távra kell berendezkednem.

Nem vagyok már jó szándékú naiv sem, és az előjelek sorjáztak és sokasodtak. Mármint az emberarcú kapitalizmussal kapcsolatban. Plusz még a saját bőr mint tapasztalati felület. Hogy a bank földönfutóvá tesz. Hogy az olaj- és a gyógyszeripar gyilkos. Hogy a mezőgazdaság-ipar mérgez. Hogy a multik átvernek, harácsolnak és talicskával tologatják a lóvét kifelé. Hogy a hálózatok nem polipok, hanem pókok, és beszövik a kormányokat. Hogy a reklámok hazudnak. Hogy fogyassz és dobd el. Hogy ezért pszichológusok hada dolgozik a háttérben, bár a módszerek kifinomultabbak, mint a szovjet pszichiátriában, hiszen már nem kell durvulni, a tömegek önként és dalolva masíroznak bele a progresszióba.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelszavaink valának, hazátlan haladás, legyen minden okos. Hogy felismerik az arcodat, az ujjad nyomát, tisztában vannak a vásárlási szokásaiddal, és a porszívód befigyel az ágyadba. Hogy nézed a telefonodat és ő néz téged. A tartózkodási helyed nem tartozik a magánszférádba. Hogy nincs magánszférád, elvitte a cica. Totálisan feltérképezett tájseb vagy. Tök mindegy, hogy hol született Vörösmarty Mihály. Mindez eddig világos. Ámde és ugyanakkor mindezekhez eddig soha nem látott intenzitással csatlakozik a kapzsiság és a pofátlan magabiztosságból eredő általános hülyének nézés. A legegyszerűbb példa. Bemegyek a „boltba”, azaz a multihoz. Mert bemegyünk, ugye. Olyan ez, mint egy szabadegyetemmel összekötött tanösvény.

Új szót tanulunk a dzsentrifikáció után: a kapzsinflációt. A szokásos simlizéseken (összevissza kirakott ártáblák, az akciók­ra vonatkozó részletek hangyányi betűkkel és zűrzavarosan, az eredetinek feltüntetett ár soha a büdös életben nem volt annyi és még sorolhatnám napestig) túl irgalmatlan árakkal szembesül az egyre üresebb kocsikat tologató kedvetlen közönség. Mintegy megelevenedik előttem egy korábban hivatalt viselt élelmiszeriparért és kereskedelempoliti­káért felelős államtitkár örökbecsű kijelentése, mely szerint ez nem árharc, hanem ársarc. Pontos. És szöges ellentétben áll az úgynevezett kommunikációs kampányokkal. És hát az égegyadta világon semmi nem indokolja – már a kapzsiságon, a harácsoláson és az extraprofit hajszolásán túl.

Sem háború, sem szankciók, sem olajár, ami egyébként elindult lefelé, miközben a gázolajé a kutakon meg fölfelé. Ugyanakkor a mezei polgárnak könnyen az a kényszerképzete támadhat, hogy ezek érinthetetlenek. Röhögve kifizetik az esetleges bírságot, mint az egyszeri BMW-s, midőn hazatér egy gyilkossági kísérletből, oszt’ minden ugyanúgy megy tovább. Amíg hagyjuk. Egyhetes totális bojkott lehet, hogy jót tenne nekik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.