Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

idezojelek

A gazdák megélhetése is tét a júniusi választáson

A brüsszeli bürokraták rossz döntései és háborúpárti politikája tönkreteszi az európai agráriumot, ezen kell változtatni június 9-én.

Nagy István avatarja
Nagy István
Cikk kép: undefined

Az uniós mezőgazdaság jelenlegi helyzete jól példázza a brüsszeli döntéshozók elmúlt ötéves teljesítményét. Versenyképes, modern és fenntartható európai mezőgazdaságot ígértek, és most azt látjuk, hogy 

az elmúlt hónapokban Brüsszel háborúpárti politikája az európai mezőgazdaságot és gazdákat is tönkreteszi. A súlyos következmények miatt a tagállamok többségében tüntettek a gazdálkodók, amit csak a tavaszi munkák megkezdése miatt függesztettek fel. Ebben a helyzetben a feladatunk nem kisebb, mint hogy helyreállítsuk a fenntarthatósági és a versenyképességi szempontok közötti egyensúlyt. 

Ez ugyanis az elmúlt években az európai mezőgazdaságra telepedett mérhetetlenül szélsőséges zöldideológia miatt megborult, aminek következtében az európai gazdálkodók elveszítették versenyképességüket. Az ilyen irányú túlpolitizáltságnak semmi indoka nincs, egyszerűen a brüsszeli liberális, szocialista és radikálisan zöld elit ráerőltette akaratát az egész agráriumra, amely gúzsba köti az ágazat szereplőit. A gazdák érezték először saját bőrükön, hogy mennyire elárulták, cserben hagyták őket Brüsszelben.

Mi vezetett idáig? A rossz bürokratikus döntések és a háborúpárti politika. Első körben az Európai Bizottság az egyszerűsítés jegyében átírta az agrártámogatások kifizetési szabályait, ami a valóságban sokkal bonyolultabb rendszert eredményezett mind a gazdálkodók, mind az adminisztráció számára. Ezt követően megpróbálták beleerőltetni az ideológiai alapon meghatározott zöldmegállapodásban foglalt célokat a szabályozásba. 

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a valóságtól teljesen elszakadt brüsszeli bürokraták által írt szabályok köszönőviszonyban sincsenek a gazdák által a földeken tapasztalt valósággal. A brüsszeli irodaházakban meghozott döntések pont a legfontosabb alapvetéseket és gyakorlatokat nem vették figyelembe, mikor a termelők feje fölött döntöttek.

A zöldmegállapodásnak történő megfelelés és bonyolult szabályozás jelentős versenyhátrányt okozott a gazdáknak, akik már egyébként is megszenvedték a háború és a felelőtlen szankciós politika következményeit, mint például a rekordmagas anyagköltségeket.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

És mit tett ebben a helyzetben a jelenlegi brüsszeli vezetés? 

Megnyitotta az uniós piacot az ukrán mezőgazdasági termékek előtt. Nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy beverte az utolsó szöget az európai agrárium koporsójába. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az európai és a magyar gazdák nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló, több százezer hektáron gazdálkodó ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb feltételek mellett termelnek. Az embernek az az érzése, hogy a brüsszeli liberális elit feláldozná az európai mezőgazdaságot a környezetvédelem és az ukrajnai agráriumban érdekelt oligarchák oltárán.

 Ezzel két probléma van: egyrészt nem oldja meg a klímaváltozás kérdését, hiszen ezzel a környezetterhelést lényegében kiszervezi a harmadik országokba. Az nem érdekes Brüsszel számára, hogy Ukrajnában húsz éve betiltott növényvédő szerrel, génmódosított vetőmaggal, illetve hogy milyen termelési előírások szerint dolgoznak. Csak egy számít, hogy olcsó és sok legyen. De ami ennél is nagyobb probléma, hogy ezzel együtt az európai élelmezésbiztonságot is kiszervezik. Éppen ezért megbocsáthatatlan bűn lenne, ha az EU élelmiszer-ellátását harmadik országoktól tenné függővé. Ez nagyon komoly szuverenitási kérdéseket is felvet.

Újratervezésre van szükség Brüsszelben. Alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el. Újra a gazdálkodókat kell az uniós agrárpolitika középpontjába állítani. Úgy kell meghatározni a mezőgazdasági ágazat klímaváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulását, hogy tekintettel legyünk a gazdálkodókra, akik az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós állampolgárnak. 

Olyan új vezetés kell Brüsszelben, amely békét és biztonságot garantál, amely nem helyezi harmadik országok érdekeit a saját gazdái elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében. Ki kell szabadítanunk az európai agráriumot a brüsszeli elit zöldideológiáktól terhelt fogságából.

A tét nem kisebb, mint a háború vagy béke, és annak az agráriumra gyakorolt hatása, a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartása, ami csak az európai gazdák versenyképességének helyreállításával érhető el.

Rajtunk múlik, hogy ez sikerül-e. Nyugalomra, bölcsességre és jó döntésre lesz szükség június 9-én, mivel egész Európa sorsáról és az európai mezőgazdaság jövőjéről is határozunk.

A szerző agrárminiszter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Bajnokok, akik nem félistenek

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború alulnézetből, okulásunkra

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Az internet halott

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.