Hivatalos ízléstelenség

Büszkeség tölt el bennünket, magyarokat, ha éttermi kultúránkról esik szó – egyébként így van ezzel mindenki más is.

D. Horváth Gábor
2015. 06. 29. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éttermeinknek országszerte ugyanis még csak nagyon kis százalékában lehet olyat kapni, ami teljes egészében a vendég érdekében készült. Aminek elkészítése során az alapanyagok kiválasztásától és beszerzésétől a tálalásig a lelkiismeretesség hatja át a folyamatot, és nem az, hogy hogyan vágják át az embert. Azt, hogy ez nem könnyű dolog, jelzi például, hogy a mezőgazdaság még mindig leginkább munkaerő-gazdálkodási ágazat. Pedig ami a földből kinő, azt többnyire megesszük. Nagyon nem mindegy tehát, hogy hogyan állítják elő.

Az átalakulás motorja a Magyar Gasztronómiai Egyesület. Alapítói, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra, valamint a hozzájuk csatlakozott éttermek, szakemberek hihetetlen energiával és elszántsággal már több mint egy évtizede végzik idehaza a tudat- és ízlésformálást. Leginkább ugyan a fővárost érinti, de az egész országra jellemző, hogy már tényleg van több tucat olyan étterem, ahol a vendégek inkább elégedetten, mintsem bosszúsan távoznak. A megfelelő teljesítményt és a jó irányt jelzi az is, hogy Magyarország fölkerült a világ gasztronómiai térképére. Északkeleten, a munkanélküliség sújtotta Encsen az Anyukám mondta étterem például ajánlott turistaállomás a Tokaj-Hegyaljáról szóló, külföldieknek készített ismertetőkben, ahol előzetes foglalás nélkül már évek óta nem lehet asztalt kapni. Budapesten pedig a nagyszerűek közül már négy étterem kapott egy Michelin-csillagot, ami a nemzetközi megbecsülés egyik elfogadott mértékegysége.

A szakmai megbecsülés nagyon fontos nekünk, laikus fogyasztóknak is, hiszen ez húzza, de legalábbis húzhatja maga után a többi éttermet. Beleértve azokat is, ahová egyelőre még egyáltalán betérni sem érdemes. S bár a megfelelő alapanyagokat legtöbbször még külföldről hozatják be az igazán jó vendéglők, már tudunk olyan hazai termelőkről is, akik a korábbiakhoz képest odafigyelnek arra, mit termelnek, olvasnak és kísérleteznek, hogy a legjobbat nyújtsák. Az egyesület figyelme persze rájuk is kiterjed: évek óta Aranyszalag-tanúsítvánnyal ismerik el a legügyesebbek teljesítményét. Nem kis munka ez sem, ha például arra gondolok, hogy a lakásomhoz közel eső, forgalmas helyen álló zöldséges milyen szinten járatlan a saját szakmájában, s egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy ez nagyjából-egészéből máshol is így van. Az itteni kereskedésben dolgozó emberek egyike sem tudja, hogy mit és miért árul, és miért pont akkor. A termények idényéről csak azért sejtenek valamit, mert épp kint vannak a polcokon, és pénzt lehet keresni velük, termelésük körülményeiről azonban fogalmuk sincs. Ez derül ki a vásárlók kérdéseire adott mogorva válaszaikból, meg az, hogy nem áll szándékukban ezt a súlyos hiányosságot pótolni.

Mindenesetre az egyesület által elindított társadalmi folyamat hatására az állam is megmozdult már, mozdulatlanság egyelőre a leginkább érintett minisztériumra jellemző. Az agrártárcánál azok, akiknek a mezőgazdaság és az éttermi kultúra körülményeinek alakítása a dolguk, s akiket a legkisebb túlzás nélkül őskövületeknek nevezhetünk, csak lassan kopnak ki. Ízléstelenségük minden ideológiai vihart kibírt: miközben kormányok jöttek-mentek, ők még mindig itt vannak, és konzerválhatják az ostobaságot. Elég csak rápillantani a minisztérium hervasztó honlapjára. A változás most már tényleg elodázhatatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.