Észak-koreai rakétadarabokat találhattak az ukrajnai Harkivban + videó

Oroszország észak-koreai Hwasong 11 ballisztikus rakétát használt a Harkiv elleni január 2-i támadásban, állapították meg az ENSZ megfigyelői.

Forrás: Independent2024. 04. 30. 9:29
2023. július 13-án, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) „Hwasong-18” kísérleti kilövését mutatja egy ismeretlen helyen Északon. Fotó: KCNA VIA KNS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők támadása után egy észak-koreai Hwasong 11 ballisztikus rakéta darabjait találták az ukrajnai Harkivban – közölték az ENSZ szankciókat felügyelő szervei, írta az Independent.

2023. július 13-án, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) „Hwasong-18” kísérleti kilövését mutatja egy ismeretlen helyen Északon. (Fotó: AFP/KCNA VIA KNS)
2023. július 13-án, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) „Hwasong-18” kísérleti kilövését mutatja egy ismeretlen helyen északon (Fotó: AFP/KCNA VIA KNS)

A Reuters által látott jelentésben a megfigyelők arról tájékoztatták a Biztonsági Tanácsot, hogy „az ukrajnai Harkivban 2024. január 2-án landolt rakétából visszaszerzett törmelék a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Hwasong 11-es sorozatú rakétáiból származik”. 

A támadásban legalább három ember meghalt és 62 megsebesült.

Az észak-koreai rakéták ukrajnai használata sérti a kelet-ázsiai országgal szembeni 2006-os ENSZ-fegyverembargót – állapította meg a jelentés.

A harci eszköz röppályájára vonatkozó információk szerint a rakétát az Oroszországi Föderáció területén indították.

– közölték az ukrán hatóságok a Biztonsági Tanács Észak-Korea elleni szankciókkal foglalkozó bizottságával. A megfigyelők április elején utaztak Ukrajnába, hogy megvizsgálják a roncsokat, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a rakétát Oroszország készítette volna.

„Nem tudták azonosítani, hogy a rakétát honnan indították, és azt sem, hogy ki indította” – áll a jelentésben.

2023. július 28-án, Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un (C fekete öltönyben) az interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) új modelljét nézi. (Fotó: AFP/KCNA VIA KNS)
2023. július 28-án, Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un (C fekete öltönyben) az interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) új modelljét nézi (Fotó: AFP/KCNA VIA KNS)

Észak-Korea nukleáris rakétaprogramja miatt ENSZ-szankciók hatálya alatt áll, tilos atomfegyvereket tesztelni és használni. Az ország azonban csak tavaly több mint harminc ballisztikus rakétát, köztük öt interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt.

2022-ben pedig Észak-Korea több mint hetven ballisztikus és cirkálórakétát tesztelt január és november között. A rakéták némelyikét úgy tervezték, hogy átrepüljön a japán légtér felett.

A harkivi regionális ügyészség egy olyan rakéta darabjait mutatta be a médiának, amelyek különböznek az orosz rakétamodellekből előkerült törmelékektől, így ez „egy olyan rakéta lehet, amelyet Észak-Korea szállított”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, amelyeket az Ukrajna ellen használ. Moszkva és Phenjan tagadta az állításokat, de tavaly megfogadták, hogy elmélyítik a katonai kapcsolatokat. Februárban az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy legalább kilenc alkalommal indított észak-koreai ballisztikus rakétákat Ukrajna ellen, amit Oroszország tagadott.

Borítókép: 2023. július 13-án, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) „Hwasong-18” kísérleti kilövését mutatja egy ismeretlen helyen északon (Fotó: AFP/KCNA VIA KNS)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.