„A NATO átlépte a vörös vonalat” + videó

Szijjártó Péter közölte, a szervezet a háború ötéves elhúzódásával számol.

2024. 05. 02. 10:46
STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójukon 2024. április 29-én. Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsba, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri tanácsülésére indult csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Ma meg kellene vitatnunk az európai és globális gazdaságfejlesztési stratégiák kérdését a következő esztendőkre, ami nem könnyű, mert gazdaságfejlesztésre leginkább békében van lehetőség” – osztotta meg aggályait. A tárcavezető szerint azonban a béke egyre távolibbinak tűnik,

hiszen a NATO öles léptekkel halad a korábban közösen megrajzolt vörös vonalak átlépése irányába, és amellett, hogy a NATO az Ukrajnának szóló fegyverszállításokat és az ukrán katonák kiképzését az eddigieknél szorosabban akarja koordinálni, most már százmilliárd dollárt akar még belepumpálni a háborúba.

Tudatta, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár erre vonatkozó javaslata első olvasatra kedden érkezett meg a tagállamokhoz. A dokumentumban részletesen kifejti a főtitkár, hogyan kívánja összegyűjteni a tagállamoktól a százmilliárd dollárt, amelynek öt év alatt kellene összegyűlnie. „Ami azt jelenti, hogy a NATO-ban a háború újabb, legalább ötéves elhúzódásával számolnak, azt pedig tudjuk, hogy ez micsoda kockázatot jelent, hiszen minden egyes nap, ami ezzel a háborúval telik el, az gyakorlatilag a háború időbeli és földrajzi továbbterjedésének kockázatát hozza magával” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar álláspontra kitérve elmondta, a háború megoldása nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztal körül van – a háborúnak ugyanis nem lehetnek nyertesei, ennek ellenére halottak és pusztítás van.

„Mi, magyarok nem akarunk részt venni a NATO közös fegyverszállítási és ukrán katonák kiképzésére irányuló műveleteiben és nem akarjuk odaadni a magyar adófizető forintjait” – szögezte le. Kiemelte, a következő hetekben Magyarország ezt az álláspontot fogja képviselni, hogy kimaradjunk „ebből az őrületből”, azaz a fegyverszállításokból, az ukrán katonák képzéséből és a százmilliárd dollár összegyűjtéséből.

Szijjártó Péter közleménye végén hangsúlyozta, Magyarország célja kimaradni a háborús őrületből, amit csak úgy lehet megállítani, ha „június 9-én békepárti politikusokat küldünk az Európai Parlamentbe”.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójukon 2024. április 29-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.