Nekiment Von der Leyennek a horvát elnök a tervezet TikTok-tilalom miatt

A horvát köztársasági elnök kikelt a tervezett uniós TikTok-tilalom ellen. – A TikTok nekem semmit sem jelent, de a gyermekeink számára a szabadságot jelenti – mondta Zoran Milanovic.

Forrás: Politico2024. 05. 02. 10:36
Informal leaders meeting of NATO allies from the region in Skopje
Zoran Milanovic horvát elnök beszédet mond, miközben részt vesz a régió NATO-szövetségeseinek informális vezetőinek találkozóján az észak-macedóniai Szkopjéban 2023. november 22-én. Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország elnöke határozottan visszautasította az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek azt a javaslatát, hogy az EU betilthatja a TikTokot. Milanovic azt mondta, hogy a tagállamoknak maguknak kell eldönteniük, hogy korlátozni akarják-e az alkalmazás használatát, írta a Politico.

Brdo-Brijuni Process meeting ends in North Macedonia
Zoran Milanovic horvát elnök közös sajtótájékoztatót tart a Brdo-Brijuni folyamat találkozója után Szkopjéban. Fotó: Anadolu/AFP/Furkan Abdula

„A TikTok számomra semmit sem jelent, de a gyermekeim számára szabadságot jelent, hogy akkor használják, amikor akarják” – idézte Zoran Milanovicot a horvát Index.

Miért tiltanánk be Horvátországban, Magyarországon vagy Lengyelországban, ha nem akarjuk? Nem tudom, lehet, hogy megtesszük, lehet, hogy nem

– tette hozzá.

Véleménye válasz volt Ursula von der Leyennek, aki a héten egy maastrichti vita során úgy fogalmazott, hogy a Kínához kapcsolódó alkalmazás uniós betiltása nem kizárt. „Pontosan ismerjük a TikTok veszélyeit” – mondta Von der Leyen, miután a vita moderátora arra utalt, hogy a közösségimédia-platformot az Egyesült Államokban betilthatják, hacsak a tulajdonosa azt el nem adja.

"NRW Day" of the Junge Union of North Rhine-Westphalia
Ursula von der Leyen, az EPP vezető jelöltje és az Európai Bizottság leköszönő elnöke felszólal a Junge Union 60. NRW-napján. Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Henning Kaiser

A leköszönő bizottsági elnök hozzátette, hogy az Európai Bizottság volt „a legelső intézmény a világon, amely betiltotta a TikTokot a szolgálati telefonokon”. A markáns megjegyzéseiről is ismert horvát elnök azt is mondta, nem szabad hagynunk magunkat és az ilyen döntéseket társadalmi szintre leegyszerűsíteni.

Korábban lapunk megírta, hogy az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta azt a vitatott törvényjavaslatot, amelynek értelmében Amerikában betilthatják a TikTokot. A cég vezetője erre válaszul a közösséghez szólva az amerikai értékekre és a szólásszabadság fontosságára hívta fel a figyelmet.

Borítókép: Zoran Milanovic horvát elnök beszédet mond, miközben részt vesz a régió NATO-szövetségeseinek informális vezetőinek találkozóján az észak-macedóniai Szkopjéban 2023. november 22-én (Fotó: Anadolu/AFP/Umeys Sulejman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.