Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya

Az ERB tagadhatatlanul az egyik legjobb vendéglátóhely Selmecbányán, de ez az áraiban is tükröződik.

2024. 05. 01. 9:00
Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya Forrás: Vásárhelyi István - Beer Gastronomy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1741. május 23-án megszületett Mária Terézia királynő legidősebb fia, a későbbi II. József. Selmecbánya polgárai „estefelé kivonultak mindnyájan a város alá, hol, Mikoviny Samu mérnök tűzijátékkal mulattatta késő éjfélig a vendégeket és a közönséget.” Selmecbánya a Magyar Királyság legfontosabb ezüstlelőhelye volt századokon át. Mikovinyi Sámuel térképész, bányamérnök is több évig élt a városban, ahol bányászati akadémia is működött. Az ezüstbányákat a XX. század második felében bezárták, de a magyar történelmi emlékek, feliratok, nevek lépten-nyomon megtalálhatóak a Kálvária-domb stációitól az Óvár udvaráig.

Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy 

Ha Budapesttől északnak autózunk, a Felvidék irányába, 200 kilométeren belül több csodás vár és városka esik utunkba. Zólyom, a Balassi-vár, Besztercebánya, Zólyomlipcse vagy Végles vára mellett felkereshetünk két festői bányavárost, Körmöcbányát és a közelebb eső Selmecbányát. Ez utóbbi a selmeci hegyek közé zárva talán a legszebb fekvésű. Nem véletlen örökítette meg 1902-ben Csontváry a látképét.

A kálvária, különösen napfelkelte idején egészen különleges hangulatot áraszt. Az alsó templomtól több stáción keresztül juthatunk föl a majd 100 méterrel magasabban fekvő hegytetőre. A stációk eredeti felirata mindenhol magyar, bár már ki van egészítve szlovák, angol és német nyelven is. Felérve a hátunk mögött felkelő nap fényében fürdő bányaváros és a környező hegyek ebből a perspektívából is gyönyörűek.

Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya. Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

A völgybe visszaereszkedve, ahogy a főutcán felsétálunk a vár felé, mindkét oldalt kis boltokba, kávéházakba, vendéglátóhelybe botlunk. A város az UNESCO-világörökség része, szép késő középkori és barokk homlokzatokat találunk mindenfelé. A vegán bisztró, a fánkozó, a fagylaltozó és a koreai étterem mellett az Újvár felé húzódó lépcsősorok melletti kis terecskén álló 17. századi házban bukkanhatunk rá az ERB sörfőzdére.

Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya. Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

A szépen renovált, 1609-ben épült ház emeletén kicsinyke színház is van. De az igazi látványosság a brewpub és étterem. A vendégtérben is láthatunk pár fénylő rézüstöt, ám azok csak dekorációs elemek, a főzőberendezések a földszinten, zárt térben vannak. 

Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya. Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

A söntéspultnál hatféle sör közül választhatunk. A könnyű 10-es vycepnít és – az ilyen mikrofőzdében szokatlan – csapolt alkoholmentest most kihagytuk, de ismerkedésképpen egy pohár barna sört és egy 12-es világost rendeltünk. 

Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya. Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

A világos friss, jólesik a hegyekben eltöltött túrázás után, a barnán kissé érezni a festőmaláta jellegzetes keserűjét, de soha rosszabbat. A bajor stílusú búzasört is megkóstoltuk. Az élesztő nem a legjobb választás és egy kicsit valószínű hidegen erjesztették, a banános észterek a háttérben maradnak, de nem hibás, csak finomításra szorul.

 

Ételek tekintetében viszonylag hagyományos konyhával találkozunk, bár vannak modernebb felfogású húsmentes ételek is. Az édesburgonyás, tejszínes spenótos gnocchi nem kiemelkedő, de korrekt, kellemes. A cseh és szlovák éttermekben hagyományosan megtalálható csülök vagy a kacsacomb és párolt vöröskáposzta is klasszikus. A káposzta itt egy picit szárazabb volt, kevésbé ízes. A barnasörös gulyás (azaz pörkölt) házi knédlivel viszont annál jobb. A hús és a szaft ízes, és különösen a knédli meggyőző, nem a sok helyen szokásos bolti vagy mirelit. Hozzá a főzde barna söre tökéletes páros, remekül csúszik.

Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya. Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

Desszertnek sörös fagylaltot is kínál az étlap, de mi inkább a 18⁰B fokos csúcssört, a Braxatorist választottuk. A sör nevét Andrej Sládkovic 19. században élt szlovák költő, Braxatoris András latinos felvett neve ihlette. A Braxatoris latinul serfőzőt jelent (vö. a szláv sladek, sladok – serfőző és a Sládkovic nevet). Ez egy felsőerjesztésű sör, amiről a főzde, kicsit fellengzősen, azt írja, hogy egy új szlovák sörstílus megteremtője. A belga erős ale-ekhez hasonlatos, gazdagon gyümölcsös (mangó, papaja, ribizli), enyhén rágógumisan észteres illatú, ízében a malátás, vajkaramelles és kandírozott gyümölcsös édesség keveredik a fűszeres, pikáns, gyógynövényesen kesernyés lecsengéssel. Kellemes elmélázó darab, tökéletes sör egy kiadós ebéd lezárásához.

Brewpub a bányavárosban – ERB Sörfőzde, Selmecbánya. Fotó: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

Az ERB tagadhatatlanul az egyik legjobb vendéglátóhely Selmecbányán, de ez az áraiban is tükröződik. A négy főételért és az italokért (három korsó, két pohár sör) 100 eurót fizettünk. A sörök korsója német–olasz árszint, 6–8 euró között van, ami a szlovák árakhoz képest elég borsosnak számít, még craft sörért is.

A szállásra hazafelé sétálva még betértünk egy olcsóbb bisztró-sörözőbe. A rakovniki sörgyár csapolt Bakalár söre az egyik legjobb cseh nagyüzemi láger, kellemesen malátás és kesernyés. Jól is esett. Ez már azonban egy másik sörös történet…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.