Megbénul a fél város a pride miatt

Hosszú lista van arról, milyen személy- és járműforgalmat érint korlátozás majd Pécsett.

2023. 09. 08. 7:01
null
Budapest, 2023. július 15. A 28. Budapest Pride résztvevõi vonulnak az Andrássy úton 2023. július 15-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyoldalas tájékoztatót kaptak azok a pécsiek, akik a pride útvonalán, vagy annak közelében laknak – írta a Bama. A szeptember 23-án rendezett „mulatság” miatt mondhatni a fél város megbénul majd, a korlátozás egyaránt érinti a személy- és járműforgalmat is. 

A Pécsi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint szeptember 23-án reggel hat órától a rendezvény befejezéséig járművel történő megállási és várakozási tilalom lép életbe mintegy negyven pécsi közterületen, köztük a legforgalmasabb tereken és utcákban is.

Ilyen a Tettye tér teljes területe, a Magaslati út egésze, a Hunyadi János utca északi része, az Aradi vértanúk útja, az Ágoston tér szintén egésze, továbbá a Lánc utca, a Búza tér, a 48-as tér, valamint a Vargha Damján és Egyetem utcák.

A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy a lezárt területet az ott tartózkodók bármikor elhagyhatják, azokba belépni azonban csak az oda bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok, valamint az ott dolgozók és az „alapos indokkal” belépni kívánókon kívül – mint fogalmaztak – „senki nem léphet be”. A tájékoztató kitért arra is, hogy korlátozás érinti a lezárt területeken lévő üzletekbe, vendéglátó- és szórakozóhelyekre való bejutást is.

A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy lezárt területeken maradt járműveket a tilalom életbe lépése után áthelyezik.

Pécsett 2021-ben rendezték meg az első Budapesten kívüli pride felvonulást Magyarországon. A nagy felháborodást kiváltó eseményre első ízben 2020 májusában került volna sor, viszont a koronavírus hazai megjelenését követően a szervezők úgy döntöttek, hogy lefújják az eseményt. Fontos megemlíteni, hogy

a pécsi LMBTQ-felvonulás ötletét a helyiek sem fogadták kitörő örömmel: a kezdeményezés híre hallatán egy pécsi férfi azonnal tiltakozó petíciót indított, amelyet több mint 10 500-an írtak alá,

remélve, hogy a Pécsi Pride ötletét egyszer és mindenkorra elfelejtik. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői akkor hangsúlyozták: „Pécs befogadó város, itt békében élhet bárki, nincs szükség a feszültségkeltésre. Nem a meleg emberekkel van probléma, hanem a felesleges provokációval!”.

Borítókép: Felvonuló a Budapest Pride-on (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.