Pressman Soros egyik fő támogatottját is vendégül látta

Magas rangú amerikai szenátorok kétpárti csoportja fontos megbeszélést folytatott magyar civil szervezetek és szakértőik képviselőivel az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint. A találkozón az a Léderer Sándor is részt vett, aki korábban bevallotta: Soros György támogatja. Léderer emellett Obama-ösztöndíjat is kapott, amelyet összesen húsz ember nyert el a húszezer pályázó közül.

2024. 02. 19. 14:18
Léderer Sándor
Forrás: Facebook/US Embassy Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, David Pressman nagykövet vendégeként három amerikai szenátor tett látogatást a hétvégén Magyarországon, akik vasárnapi sajtótájékoztatójukon országuk budapesti nagykövetségén szorgalmazták, hogy az Országgyűlés mielőbb ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását. Mint azt Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos munkatársa lapunknak korábban elmondta: olyan szenátorokról beszélünk, akik évek óta „aggódnak” Magyarország miatt: hol a Soros-egyetem, hol a svédek NATO-csatlakozása áll aggályaik középpontjában. Az amerikai követség több fényképet is közzétett a megbeszélésekről, amelyeken a szenátorok a magyar ellenzék vezetőivel, valamint „magyar civil szervezetek és szakértőik képviselőivel” találkoztak. Utóbbiak között tűnt fel Léderer Sándor. 

 

Kicsoda Léderer?

A Léderer nevével fémjelzett K-Monitort már a kezdetek óta támogatja Soros György legfőbb alapítványa, az Open Society Foundations (OSF). Mindemellett egyéb amerikai pénzek is áramolnak a szervezethez. Erről maga a K-Monitor igazgatója, Léderer Sándor számolt be egy korábbi interjúban, amikor elmondta: „A tavalyi éves bevételünknek olyan 15-16 százaléka jött az OSF-től.” A K-Monitor a 2017 és 2021 közötti időszakban 205 360 dollárt kapott közvetlenül a OSF-től, ami – 360 forintos árfolyamon számolva – 73 929 600 forintnak felel meg. 

A Tűzfalcsoport információi szerint a K-Monitor az OSIFE nevű szervezettől is kapott 18 millió forintot. 

Ez a szervezet nem más, mint a Soros-féle Nyílt Társadalomért Alapítvány európai leányalapítványa. Léderernek azonban nem Soros az egyetlen tengerentúli támogatója. 2018-ban ugyanis Obama-ösztöndíjat kapott, amelyet összesen húsz ember nyert el a húszezer pályázó közül. Az ösztöndíjat Barack Obama volt amerikai elnök alapítványa, az Obama Foundation ítélte oda. 

Léderer Sándor és Barack Obama az Obama Alapítvány eseményén Forrás: Twitter

Léderer állítása szerint az ösztöndíj nem pénzbeli támogatást, hanem mentorálást jelent. Érdekesség, hogy Léderer 2017-ben még nem feltétlenül csak korrupciós témában publikált, hanem a National Endowment for Democracy (NED) által is támogatott tanulmánykötetben az orosz energiáról értekezett. Emlékezetes, hogy a magyar parlament szakbizottsága az úgynevezett guruló dollárok botrányban azt írta a NED-ről, hogy 

lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön.

Amit kevésbé emlegetnek a baloldalon Lédererrel kapcsolatban, az a közéleti indulása, amely 2000 november elsején egy keresztfűrészeléssel kezdődött. A városligeti Regnum Marianum templomot a Rákosi-korszakban, 1951-ben bontották le, és a Felvonulási tér vette át a helyét. A templom helyét később egy emlékmű jelezte, ennek fakeresztjét fűrészelte le és látta el egy vörös csillagos rajzzal Léderer Sándor négy társával együtt. Műve mellé odaírta: Budapesti Felszabadítási Front. Léderer egyébként a bíróságon tagadta, hogy előre kitervelték volna a bűncselekményt, és azt mondta, hogy „csak úgy” volt nála fűrész. 

Léderer Sándor András nevű unokatestvére is a Soros-körhöz tartozik:

2015 ősze óta a Helsinki Bizottság menekültügyi programjában dolgozik („advocacy vezető, főmunkatárs”). Léderer András 2002-től az SZDSZ tagja, 2003-tól az Új Generáció nevű szervezet országos ügyvivője, 2004-től a szervezet alelnöke, 2006-tól elnöke volt. 2008-ban a SZDSZ-ben befolyásos országos ügyvivői testület tagja lett.

Borítókép: Léderer Sándor (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.