Kormánypárti lendülettel egy élhető kerületért

Valóban zölddé, tisztává tenné a XIII. kerületet, ahol javítaná a közlekedést is a kormánypártok polgármesterjelöltje. Harrach Tamás szerint Újlipótvárost az önkormányzat valójában nem fejleszti, inkább tákolgatja, a baloldali kerületvezetésnek pedig nincs őszinte stratégiája a városrészre vonatkozóan.

2024. 03. 28. 5:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parkolási gondok felszámolása az első intézkedései között lesz a felálló új polgármesteri kabinetnek Harrach Tamás, a kerület kormánypárti polgármesterjelöltje szerint. 

 Megépítjük a szükséges parkolólétesítményeket a lakosság számára. A kerület vezetése ezt ma már nyíltan nem tartja a feladatának, pedig én még emlékszem a szocialisták olyan szórólapjára is, ahol ezt ígérték a választóknak

 – emelte ki a politikus. Hozzátette: Újlipótváros utolsó zöldfejlesztésre alkalmas területeit kizárólag lakótömbös beépítésre kótyavetyélte el az önkormányzat. Ennek legfelháborítóbb példája a Pannónia utcai óvoda telkének beépítése volt. Itt 51 kifejlett fa kivágását engedélyezte az önkormányzat, és eladta a telket egy offshore-hátterű ingatlanfejlesztőnek. Hiába tüntettek ellene a lakók, pereltek, írták a beadványokat, az önkormányzat kíméletlenül végrehajtotta az elképzelését, és a ligetes területen ma újabb gigászi épület tornyosul. 

Hosszú távon sajnos ugyanez a sors vár Angyalföldre is – figyelmeztetett a politikus.

 Közölte: sok új lakótömb épült és épül azóta is ott, de a zöldterületek ilyen mértékű beépítésével pár év múlva hasonló helyzetbe fog kerülni, mint a kerület déli része. A polgármesterjelölt szerint elég csak végignézni a frissen túlépített Marina parton, ahol azt láthatjuk, hogy Angyalföldön is sikerült újratermelni a belvárosi gondokat. 

A zsúfoltság és a parkolási gondok jelentik a problémát, zöldfelületet nagyítóval kell keresni, az ott lakók pedig egyre többször panaszkodnak az áldatlan állapotokra. Ez a vége, ha egy önkormányzat gyengének bizonyul a profitmaximalizálási érdekekkel szemben, és enged minden négyzetmétert beépíteni. A túlépített Újlipótváros valódi zöldfejlesztésekért, parkolási reformért kiállt, mert a városrész így egyre élhetetlenebbé válik

 – hangsúlyozta Harrach Tamás, aki szerint nemcsak a túlépített Újlipótváros, hanem már Angyalföld is zöldfejlesztésekért kiált.
A jelölt megjegyezte: idén is újabb rekordokat döntöget a kerület költségvetési bevétele, ami nem függetleníthető a kormány gazdaságpolitikájától. Ennek ellenére mást sem hallanak a XIII. kerületi képviselő-testületi üléseken, mint hogy a kormány sanyargatja a kerületet. Elmondása szerint az elmúlt évtizedben több mint kétszázmilliárd forintos pénzesőt hozott a kormány Angyalföldre, amelynek köszönhetően megújultak a sétányok, a rakpart, a metró- és villamosvonalak. 

Megépült az új Illovszky Rudolf Sta­dion és a Duna Aréna, amelyek számtalan népszerű, hazai és nemzetközi eseménynek adnak otthont. A kormány által támogatott fejlesztések legfrissebb eleme az a Gönczöl utcai járóbetegközpont is, amelyet gépekkel együtt csaknem másfél milliárd forintért újított fel az állam

 – sorolta Harrach Tamás. A járóbeteg-ellátó központ felújítását kizárólag Magyarország kormánya finanszírozta, amely mostanra a XIII. kerület első számú fejlesztőjévé vált Harrach Tamás szerint. Elmondta: nem véletlenül költöztették ide az orvosokat és a betegeket a XIII. kerület által rendkívül rosszul felújított Révész utcai rendelőből, mert az hamar használhatatlanná vált, és jó volt bemenekülni a minőségi, kormány által felújított új épületbe.
A jelölt szerint korábban a Margitsziget-ügyben is hozta a formáját az önkormányzat.

Régebben Angyalföld lerohasztotta, majd Tarlós Istvánék rendbe hozták az egész szigetet, a féltékeny és tehetetlen kerület meg hergelésbe kezdett

 – emlékeztetett.

 Érdemes kilátogatni a továbbra is XIII. kerülethez tartozó Népszigetre. Kecskékkel, magára hagyott épületekkel, bontott autókkal és drogtanyákkal találkozhatunk a kerület legnagyobb egybefüggő zöldterületén 

– mutatta be a terület állapotát Harrach Tamás, aki szerint a XIII. kerület koránt sincs egyedül ezekkel a problémáival, hiszen több fővárosi terület is szörnyű állapotban van, méhlegelőknek álcázott gaztengert és koszt lehet látni városszerte.

Borítókép: Harrach Tamás (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.