Medgyessy Péter Orbán Viktorról: „Sosem voltunk mi ellenségek”

A volt szocialista kormányfő szerint Magyarország még mindig egy jogállam.

Forrás: MFOR2024. 04. 26. 16:14
MEDGYESSY Péter; SULYOK Tamás; VARGA Zsolt András; SCHMITT Pál; BOROSS Péter
Medgyessy Péter volt miniszterelnök (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Előfordul, hogy néha beszélünk” – válaszolta Medgyessy Péter a Klasszis Klubban az Mfor.hu azon a kérdésére, hogy mikor beszélt utoljára Orbán Viktor miniszterelnökkel. A balliberális politikus, aki 2002 májusa és 2004 szeptembere között volt Magyarország kormányfője, hozzátette: ezek inkább véletlenszerű dolgok, és nem arról van szó, hogy Orbán Viktor keresi őt a véleményének megismerése érdekében.

A 80. születésnapján Orbán Viktor felköszöntötte őt, ami Medgyessy Péter szerint nagyon finom, ha úgy tetszik, úri gesztus volt.

A volt szocialista kormányfő szerint a köztük lévő viszony nem ellenséges, hanem

ellenfélként kezelt engem mindig. Sosem voltunk mi ellenségek, ellenfelek voltunk. Volt, amikor én nyertem.

Amikor az új Országgyűlés 2022-ben felállt, az alakuló ülésre Medgyessy Pétert is meghívták. Mint mondta, az esemény egyik szünetében odajött hozzá a miniszterelnök, elbeszélgettek egymással, és nagyon érdekesnek találta, amit mondott. Reméli, hogy abban is volt megfontolandó, amit ő mondott Orbán Viktornak.

Medgyessy Péter úgy véli, hogy Magyarország még mindig egy jogállam,

még akkor is, ha néha kisebb-nagyobb sérülések érik.

Azt nem hiszi, hogy a 2026-os választások előtt az Orbán-kabinet megbukik, és ez szerinte nem is érdeke az országnak. 2026-ban viszont már elbukhat a kormány. Addig fel kell készülni egy változásra, hogy legyenek erre kész emberek, akik tudják, hogy mit akarnak és készen állnak arra, hogy átvegyék a hatalmat.

Medgyessy Pétert megkérdezték arról is (a videón 55 perc 40 másodperctől látható), hogy ha ma miniszterelnök lenne, felkérné-e újra Gyurcsány Ferencet bármely tárca vezetőjének. (Gyurcsány Ferenc előbb a tanácsadója volt, majd gyermek-, ifjúsági és sportminiszter lett a kormányában, annak bukása után pedig kormányfővé lépett elő).

Medgyessy Péter előbb elmosolyodott, majd ezt válaszolta:

Hát… Okos ember kétszer ugyanazt a hibát nem követi el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.