A teljes országot lekörözte Budapest

A fővárosban a legmagasabb a pollenkoncentráció.

Forrás: Metropol2024. 05. 08. 9:15
Budapest, 2021. május 24.
Méhlegelõ feliratú tábla jelzi a Rákóczi híd töltésén, hogy a területen mézelõ és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló évelõ és egynyári virágok vannak. A méhek és más rovarok életterének megõrzése érdekében a Fõvárosi Kertészet Nonprofit Zrt. (FÕKERT) Budapesten, 22 különbözõ területen, összesen 28 hektárnyi területet jelölt ki kaszálatlan, vadvirágos rétnek.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben az udvarokban, útszéleken és árokpartokon gyorsan nő a fű, ami hamar virágozni kezd, pollent szór, ezért különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék által termelődő pollen mennyisége – írja a Metropol, hozzátéve, ahol ezt nem teszik meg, ott a magas pollenkoncentráció miatt az allergiásoknak nehéz napjai lesznek mostanában. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése szerint Budapesten az egyik legmagasabb a pollenkoncentráció, de Zalaegerszeg és Miskolc is azon nagyvárosok közé tartozik, amit ha lehet, jobb most allergiásként elkerülni.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja már országosan a közepes, magas tartományban alakul és fokozatosan emelkedik. Alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a csalánfélék, valamint a lórom, az útifű, a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is. A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Ezekben a városokban lesz a legrosszabb helyzet

Város

Pollenkoncentráció

BudapestKőris-alacsony; Eperfafélék-közepes; Tölgy-közepes; Fenyőfélék-közepes; Pázsitfűfélék-magas; Lórom-alacsony; Útifű-alacsony; Gombák-közepes
MiskolcKőris-nincs; Eperfafélék-közepes; Tölgy-közepes; Fenyőfélék-magas; Pázsitfűfélék-magas; Lórom-alacsony; Útifű-alacsony; Gombák-nincs
ZalaegerszegKőris-alacsony; Eperfafélék-alacsony; Tölgy-alacsony; Fenyőfélék-közepes; Pázsitfűfélék-magas; Lórom-alacsony; Útifű-alacsony; Gombák-alacsony
SzegedKőris-alacsony; Eperfafélék-alacsony; Tölgy-nincs; Fenyőfélék-alacsony; Pázsitfűfélék-magas; Lórom-nincs; Útifű-nincs; Gombák-alacsony

Forrás: www.idokep.hu/pollen

Így néz ki az időkép legfrissebb pollentérképe. Fotó: www.idokep.hu/pollen

A hét második felében többfelé várhatóak záporok, zivatarok. Magas pázsitfű-pollenkoncentráció esetén azonban a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben, asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet.

 Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be

figyelmeztet az NNGYK.

Korábban a Metropol arról számolt be, hogy a fővárosban a „méhlegelőknek” köszönhetően sokkal több problémával kell majd megküzdenie az allergiás városlakóknak. Budapesten több százezer embernek keseríti meg mindennapjait az allergia, és évente 3-4 százalékkal nő a betegek száma. Karácsony Gergely és a főváros vezetése azonban ezekre az emberekre fittyet hányva elindította a Vadvirágos Budapest névre hallgató programot, amelynek keretében eddig 32 „méhlegelőt” hoztak létre, vagyis hagyták elburjánzani a gazt. Ezek az újabban vadvirág étteremnek átkeresztelt, gondozatlan területek azonban inkább adnak otthont a parlagfűnek és a toklásznak, mint a méhek által kedvelt virágoknak.

Borítókép: Méhlegelő feliratú tábla a Rákóczi híd töltésén (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.