Lázár János: A BYD beruházása az egész térség számára fejlődési lehetőség

Az építési és közlekedési miniszter Makón a térség gazdasági fejlesztéseiről beszélt. Lázár János kiemelte, hogy segítik a térséget az infrastrukturális fejlesztésekben, mert a kormány számára kiemelten fontos a dél-alföldi régió fejlesztése.

Forrás: MTI2024. 05. 06. 18:11
Lázár János Makón
Forrás: Facebook/Lázár János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány számára a dél-alföldi régió fejlesztése is kiemelt feladat – emelte ki Lázár János Makón elmondott szavait az MTI. Az építési és közlekedési miniszter a makói ipari parknál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány azt szeretné, ha Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged térségében is létrejönne egy ipari centrum, és Szeged végre a gyorsan fejlődő és erősen gyarapodó városok sorába lépne.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) Csongrád vármegyében két kiemelt projekttel foglalkozik: a makói ipari park ivóvíz- és szennyvíz-hálózatának bővítésével és a BYD szegedi beruházásához kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekkel – közölte Lázár János.

A szegedi autóipari beruházáshoz szükséges több százmilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést teljes egészében az ÉKM valósítja meg. Ez magában foglalja az új autógyár összekötését az M5-ös autópályával, egy új terminál és a vasúti kapcsolat kialakítását a Szeged–Budapest vonallal és a szükséges ivóvíz- és szennyvízkapacitás kialakítását – tudatta a miniszter. Hozzátette: a kormány garantálni fogja, hogy az üzem működéséhez rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű gáz és villamos energia is.

A BYD beruházása az egész térség számára fejlődési lehetőség, különösen azoknak a településeknek, amelyek felkészültek az autóipari beszállítók fogadására

– hangsúlyozta Lázár János, hozzátette: Makó is ezek közé tartozik. Erre garancia az M43-as autópálya és az is, hogy a kormány tervezi a várost Szegeddel összekapcsoló vasútvonal felújítását, és megfontolja egy új elővárosi vasút, tram-train kiépítését is – közölte a miniszter.

A makói ipari park 119 hektáros területén jelenleg mintegy ötven vállalat működik. Szükség van a park legalább százhektáros bővítésére, amit a kormány kész támogatni – mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő Lázár János.

A Benepack Hungary Kft. ipari parkban megvalósuló fejlesztéséhez kapcsolódva indult el a napokban az ivóvíz- és szennyvízhálózat fejlesztése mintegy hárommilliárd forintból. Emellett bővítik a területet ellátó földgáz- és villamosenergia-kapacitást is – ismertette a miniszter.

A kínai COFCO Packaging leánycége 27,5 milliárd forintos beruházással élelmiszer-ipari csomagolóanyagot gyártó üzemet épít Makón. A tervek szerint a műszaki átadás októberben, a próbaüzem még idén elindul, jövőre már teljes kapacitással működik majd a gyár – közölte a miniszter.

Magyarországon ma Kína a legnagyobb befektető

 – hangsúlyozta Lázár János. Majd kiemelte: A megyében zajló kínai ipari beruházások mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal építése is jó ütemben halad. Ez Kína számára „pilot projekt” Európában, mert először jelenik meg az Európai Unió vasúthálózatán kínai biztosító- és irányítástechnológia – mondta.

Makó az elmúlt években kiváló szövetségese volt a magyar kormánynak. „Közösen képesek voltunk ezt a korábban lemaradó és leszakadó régiót felzárkóztatni” – mondta a miniszter. Lázár János az eredmények között említette a turizmus intenzív bővítését, a makói gyógyfürdő új szárnyának átadását, valamint az ipari park fejlesztését.

A június 9-i önkormányzati választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott Lázár János, hogy a kérdés az, hogy Makón a „marakodás vagy a gyarapodás” lesz a jellemző. Az ellenzéki pártok Makón marakodnak, miközben a városnak gyarapodásra van szüksége – mondta.

A jelenlegi polgármester, Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) és csapata garancia Makó fejlődésére

– szögezte le Lázár János.

Borítókép: Lázár János Makón(Forrás: Facebook/Lázár János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.