Folytatódik a belföldi turizmus szárnyalása

A kimagasló nyári szezon után az őszi előfoglalások is jelentősen felülmúlják a tavalyiakat.

Thurzó
2021. 09. 10. 13:40
null
20210708 Balaton Csopak Balatoni oldal, helyszíni riport az északi partról. Strand Képen: Kövecses család és barátai Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld Fotó: Huszár Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ért véget a turizmus a kimagaslóan sikerült nyári időszak után, hiszen az előfoglalások erőteljesen tovább bővülnek. Aki mindkét oltást megkapta, az korlátozás nélkül utazhat Magyarországon – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az őszi utazási szezonról. Ismertetése szerint

eddig több mint ötmillió vendégéjszakára érkezett szállásfoglalás szeptemberre és októberre,

ami a tavalyi hasonló időszak forgalmát negyedével múlja felül.

Idén el fogja érni az ágazat a harmincmillió vendégéjszakát

– jegyezte meg Guller Zoltán, hangsúlyozva, hogy a kormány célja a járvány után az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, amiben a turisztikai ágazat szerepe kiemelkedő. 

Már a nyáron is számottevő volt az ágazat teljesítménye, olyannyira, hogy

minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus. A nyári számok azt mutatják, hogy a tavalyinál 25 százalékkal több, csaknem 15 millió vendégéjszakát regisztráltak, és majdnem ötmillió vendég, köztük egymillió külföldi nyaralt idén hazánkban.

A vendégek 360 milliárd forintot költöttek el a vendéglátóhelyeken, ami 25 százalékos növekedéssel ér fel 2020-hoz viszonyítva, sőt az eddigi rekordévnél, a 2019-es nyári adatoknál is tíz százalékkal több. – A vendéglátás teljesítménye már felülmúlta a járvány előtti időszakét – állapította meg a vezérigazgató.

Guller Zoltán kitért rá, hogy

a felfutásban nagy szerepe volt a Szép-kártyának, amely a nyáron 89 milliárd forint munkáltatói feltöltést fogadott,

míg az év első nyolc hónapjában összesen 244 milliárd forintot. Éves szinten a feltöltések elérhetik a 360 milliárd forintot, ami a szakember szerint nagymértékben segíti az ágazat talpra állását.

(A borítóképen a balatoni fürdőzők Csopaknál. Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.