Csökken a szankciós csomagok jelentősége

A közelmúltban csak kisebb jelentőségű uniós szankciós csomagokat fogadtak el. Bár a büntetőintézkedések nem kerültek le a napirendről, a lapunknak nyilatkozó szakértő szavaiból kitűnik, nem annyira sürgős a bevezetésük. Az alumíniumot is érintő intézkedések esetében aligha véletlen, hogy nem sürgetik őket.

2024. 03. 29. 5:31
Rackwitz aluminum foundry with new production line
14 September 2023, Saxony, Rackwitz: Aluminum strands lie in a hall at Hydro Aluminium GmbH during a ceremony. A new production line was opened there. Photo: Sebastian Willnow/dpa (Photo by SEBASTIAN WILLNOW / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban kisebb jelentőségű szankciós csomagokat fogadtak csak el – mondta el lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Gránit alapkezelő vezető közgazdásza annak kapcsán, hogy Putyin orosz elnök újabb választási győzelme ismét felvetette egy új szankciós csomag lehetőségét az Európai Unió részéről.

alumínium
Az alumíniumiparra gyakorolná a legnagyobb hatást egy újabb szankciós csomag
Fotó: Shutterstock

A vezető közgazdász emlékeztetett, még februárban elfogadták a 13. szankciós csomagot – ez inkább szimbolikus jelentőségű volt, célja pedig sokkal inkább az volt, hogy a háború kitörésének második évfordulójára legyen egy újabb szankciós csomag. Ez részben újabb személyek szankcionálását célozta, részben pedig a korábbi szankciós csomagok megkerülését próbálta megakadályozni. Putyin újraválasztása kapcsán nem született újabb, külön szankciós csomag. Amiről szó van, az a Navalnij halálához köthető harminc személy, illetve szervezet szankcionálása beutazási korlátozásokkal, illetve vagyonuk befagyasztásával, ami Regős Gábor szerint nem biztos, hogy meglepetésként érte az érintetteket, így felkészülhettek rá.

Amiről még korábban – lassan két hónapja – szó volt, az a 14. szankciós csomag. Ennek bevezetéséről azonban még nincs túl sok konkrétum – így konkrét dátum sem. A fő kérdés a 14. csomag esetében az volt, hogy megtiltsák-e az Oroszországból származó alumíniumimportot. 

Erről Regős Gábor korábban lapunknak úgy nyilatkozott, alumíniumügyben már nemcsak az Európai Unió és Oroszország viszonya lehet a döntéskor meghatározó, hanem az európai szereplők érdekei is, amelyek kettősek. Az alumíniumipar egyértelműen támogatna egy ilyen ötletet, hiszen ezzel az olcsó import lehetetlenülne el – vagy legalábbis drágulna meg –, ami az ő pozícióikat javítaná. Ugyanakkor az importált alumíniumot számos ágazat felhasználja – például csomagoláshoz, építkezésekhez –, így az intézkedésnek bőven lennének ellenzői is. A tavalyi év első 11 hónapjában a legnagyobb alumíniumimportőr Oroszországból Görögország volt, amelyet Németország és Lengyelország követett.

A 14. csomagnak szintén fontos eleme lehet a korábbi korlátozások kikerülésének akadályozása, hiszen látható volt, hogy a szankciók sok esetben azért maradtak hatástalanok, mert Oroszország azokat például harmadik országok közbeiktatásával meg tudta kerülni. Az új csomag kapcsán felmerült mezőgazdasági termékek (elsősorban) gabona importjának korlátozása is – nem függetlenül az Európai Uniós gazdák tiltakozóhullámától. Ezt az intézkedést elsősorban Csehország, Lengyelország, illetve a balti államok szorgalmazzák, hangsúlyozva, hogy az Oroszországból importált gabonában lehet Ukrajnától elszedett gabona is.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.