A főváros ivóvízbázisát veszélyeztetheti a baloldal új üzlete

Saját szabályzatuk tiltása ellenére engedélyezte az újpesti városvezetés az építkezést.

Forrás: Origó2024. 04. 27. 14:22
Budapest, 2020. augusztus 31.
Újpest egyik jelképét, a 120 éve, 1900. augusztus 21-én átadott városházát a kor kiemelkedõ építészpárosa, Hegedûs Ármin és Böhm Henrik tervezte. A kéttornyú városháza historizáló stílusban épült, szecessziós jegyekkel, gazdag díszítéssel. Kezdetben községházaként, majd 1907-tõl városházaként mûködik. 
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újpesten pörög a Gyurcsány-módszer. Trippon Norbert bármit megtesz a hatalomért, DK-közeli vállalkozókat százmilliós megbízásokhoz juttatnak – írja az Origó.

A valamikori Dobó-laktanya társasházzá alakítását annak ellenére engedélyezte a baloldali városvezetés, hogy sérti a saját kerületi építési szabályzatukat is. Ennél is nagyobb probléma, hogy a lakásokhoz szükséges

120 új parkolót a dunai ivóvízbázison alakítanák ki, amit fokozattan veszélyes és tilos.

A laktanya ezen része már többször cserélt gazdát az elmúlt évtizedekben, végül 2021-ben került a Hydroplasztika Kft. tulajdonába. A lap szerint a debreceni cég a volt laktanya területén négy, összesen százlakásos társasház kialakítását tervezte.

Forrás: Google Earth

Mivel a laktanya Budapest ivóvízbázisán található, a kerületi építési szabályzat szerint sokkal szigorúbb építési szabályok vonatkoznak rá. Az Origó birtokába jutott dokumentum arról is tanúskodik, hogy ezen szabályok miatt nem volt lehetséges az eredeti terv, vagyis hogy lebontsák a laktanya épületeit, és a helyükre új házakat húzzanak fel. A vállalkozó ezért a felújítás és átalakítás mellett döntött.

A kivitelezés azért mégsem olyan egyszerű, mert a szabályok szerint száz lakáshoz 120 parkolóhelyet kell kialakítania szabályosan az építőnek. Azonban az ivóvízbázison, ahol a társasház épülne, ez szinte kizárt. Ugyanis

csak a már meglévő, szilárd burkolaton lehet kialakítani őket, újat nem lehet létrehozni, mélygarázsról pedig szó sem lehet.

A kivitelező cég az önkormányzatnak készített tervében azt állítja, hogy a régi, működő laktanya használatához kapcsolódó parkolók helyén és az épületek közötti szilárd közlekedési területen alakítják ki az új parkolókat.

Azonban mindezzel van egy kis probléma: ezek

a szilárd burkolatú helyek, amelyek elegendők lennének 120 parkolóhely kialakítására, soha nem is léteztek.

Egy szakértő felhívta a figyelmet: már a műholdfelvételről is jól kivehető, hogy szinte kizárólag zöldfelület van az épületek között, csak néhány parkoló állt a laktanya rendelkezésére.

Ezzel az építkezéssel veszélybe sodorhatják a főváros ivóvízkészletét, ami talán mégis túl nagy ár. Újpest baloldali városvezetése gond nélkül áldását adta a veszélyes projektre idén februárban, és kiadták az beruházáshoz szükséges településképi véleményt is márciusban, hiába fejezte ki aggályát a fideszes ellenzék – emlékeztet a lap.

Fotó: Origo

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Balaton József )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.