A harmadik világháborúra készül Németország

A német hadsereg háborús logisztikát tervez kiépíteni amerikai csapatoknak a NATO keleti frontján. A terv célja több ezer amerikai katona élelmezése és a tankok üzemanyaggal való ellátása az Oroszországgal való összecsapás esetén.

Forrás: The Telegraph2024. 04. 25. 10:40
Német katonák állnak egy Boxer katonai jármű, egy új típusú páncélozott személyszállító előtt a berlini Julius Leber laktanyában. Fotó: HENRY NICHOLLS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német hadsereg vezetői egy titkos dokumentum részeként, amely Németország háborús készültségét vázolja fel, terveket készítenek arról, hogy miként tudnának ellátni több ezer amerikai katonát és a tankokat, amikor azok a NATO keleti frontja felé vonulnak, írta a brit The Telegraph.

Andre Bodemann altábornagy, a Bundeswehr Területi Parancsnokságának parancsnoka a konferencia kezdete előtt beszél Németország új védelmi tervéről. (Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Koall)
André Bodemann altábornagy, a Bundeswehr Területi Parancsnokságának parancsnoka a konferencia kezdete előtt beszél Németország új védelmi tervéről (Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Koall)

André Bodemann, a Bundeswehr altábornagya a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában elmondta, hogy a hadsereg új, hosszú távú biztonsági tervet állít össze, amelyben a polgári védelemre helyezik a hangsúlyt.

A tervezés legtöbb részlete államtitok, de a főtiszt elárulta, hogy a tervezési folyamat része a nagyszámú amerikai katona ellátásának logisztikája, amelyhez a fő hozzájárulás a civilek részéről érkezik.

Ha például egy amerikai hadosztály megindulna kelet felé, több ezer tank, több ezer katona, akkor őket etetni kellene, a tankokat pedig feltölteni, esetleg javítani

– mondta. 

A Bundeswehr logisztikája valószínűleg a saját katonáinkkal lenne lekötve a fronton. Ez azt jelenti, hogy a polgári szolgálat maximális hozzájárulására lenne szükségünk. A konvoj üzemanyagot benzinkutakról vagy civil járművekből kapna, a Vöröskereszt biztosítaná az orvosi ellátást, az élelem pedig civil élelmezőktől érkezne.

Ez lenne a klasszikus eset, tette hozzá.

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Rishi Sunak (C) Andre Bodemann német altábornaggyal (2ndR) és a brit csapatok katonáival sétál, miközben a berlini Julius Leber laktanyába látogat, hogy a német fővárosban április 24-én tett látogatása során csapatokkal találkozzon és hadifelszereléseket nézzen meg. (Fotó: AFP/HENRY NICHOLLS)
Nagy-Britannia miniszterelnöke, Rishi Sunak (C) André Bodemann német altábornaggyal (2ndR) és a brit csapatok katonáival sétál, miközben a berlini Julius Leber laktanyába látogat, hogy a német fővárosban április 24-én tett látogatása során csapatokkal találkozzon és hadifelszereléseket nézzen meg. (Fotó: AFP/Henry Nicholls)

Eközben Rishi Sunak Berlinbe látogatott, ahol a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy az európai nemzeteknek követniük kell Nagy-Britanniát a védelmi kiadások növelésében, hogy garantálják az USA folyamatos elkötelezettségét a NATO mellett.

Bodemann tábornok kijelentései a legújabb jelei annak, hogy Németország megpróbálja magát „háborús készenlétbe” helyezni, felkészülve az Oroszországgal a következő öt éven belül esetlegesen bekövetkező fegyveres konfliktusra.

A NATO tisztviselői egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Vlagyimir Putyin támadást indít a NATO keleti szárnyán, ha győzelmet arat Ukrajnában.

Carsten Breuer tábornok, a német fegyveres erők vezetője a The Telegraphnak azt mondta, „nincs kétsége” afelől, hogy Németország képes lenne visszaverni egy orosz támadást a keleti szárnyon.

„Most az a legfontosabb, hogy a következő öt évben elérjük a német fegyveres erők felkészültségét. Ezt hívjuk kriegstüchtigkeitnak– készenlétnek, képességnek és harcra készségnek.”

„Jó úton járunk” – mondta Breuer tábornok.

Borítókép: Német katonák állnak egy Boxer katonai jármű, egy új típusú páncélozott személyszállító előtt a berlini Julius Leber laktanyában (Fotó: AFP/Henry Nicholls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.