Egyre türelmetlenebbül háborúznának az európai politikusok + videó

Macron csak beszél, nem cselekszik – Raphael Glucksmann francia szociáldemokrata csúcsjelölt így fejezte ki Ukrajnával kapcsolatos háborús álláspontját. Mindeközben a litván elnök is a háború mellett szólalt fel Brüsszelben.

Forrás: Politico2024. 04. 18. 12:59
null
Kelet-Ukrajna, 2024. április 5. Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételérõl készített képen orosz harckocsi ágyúja az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raphael Glucksmann francia szociáldemokrata csúcsjelölt az Ukrajnának nyújtott európai támogatás elégtelen szintjét kifogásolta, és azzal vádolta a vezetőket, köztük Emmanuel Macron elnököt, hogy „a beszédben örömüket lelik, de a tettekben gyengeséget mutatnak”.

Még mindig nem tettük rendbe a gyártósorokat, még mindig nem tettük meg, amit meg kellett volna tenni

– mondta Glucksmann a Politicónak, hozzátéve: „a tűzerőben akkora az egyensúlyhiány, hogy a háború fordulóponthoz érkezett.”

A közelgő ukrán vereség kockázatáról szóló kérdésre Glucksmann Nyugat-Európát hibáztatta, amiért az „nem állt a helyzet magaslatán”.

Glucksmann szerint Franciaország „mindössze 3000 lövedéket küld havonta” Ukrajnába, míg Oroszország naponta 20 000 lövedéket lő ki. 

Azt mondta Macronról, hogy „elhanyagolta Varsót és Vilniust Peking és Moszkva javára”, és azzal vádolta a francia elnököt, hogy része „a francia elit régi hagyományának, akik önelégültnek érzik magukat, amikor különleges kapcsolatot ápolnak” a kínai és az orosz rezsimekkel.

Raphael Glucksmann európai parlamenti képviselő 2024. április 18-án. (Fotó: AFP/Geoffroy VAN DER HASSELT)
Raphael Glucksmann európai parlamenti képviselő 2024. április 18-án (Fotó: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt)

Kijev háborús erőfeszítéseinek támogatása nemcsak Ukrajna, hanem Franciaország számára is szükségszerű, tette hozzá, rámutatva a francia kórházak elleni orosz kibertámadásokra.

„Hibrid hadviselés folyik a demokráciáink ellen”.

Glucksmann, aki saját pártját, a Place Publique-ot képviseli, és akit a Francia Szocialista Párt is támogat, második uniós választási kampányát vezeti. Bár listája 2019-ben alig több mint hat százalékot kapott, azóta az emberi jogi kérdésekkel és Ukrajnával kapcsolatos háborús álláspontja miatt egyre nagyobb figyelmet kap..

– Húsz éve küzdök Európa érdekeiért – mondta a 44 éves politikus. „Nem várom meg, hogy realisták legyünk Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban, védem Európa elveit és érdekeit.”

 

Litvánia elnöke is háborúzni szeretne

Gitanas Nauseda litván elnök szerint az európai országok és az Egyesült Államok „elfogadhatatlan kettős mércét” alkalmaznak az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott segélyek terén, írja a litván közszolgálati média.

Elfogadhatatlan, hogy […] kettős mércét alkalmazunk. Az Izraelnek nyújtott segítségünk biztosan nem versenyez, és nem is kell versenyeznie az Ukrajnára fordított figyelmünkkel

– mondta Nauseda szerdán litván újságíróknak Brüsszelben.

Gitanas Nauseda litván elnök 2024. április 18-án az Európai Tanács brüsszeli központjába érkezik, hogy részt vegyen az Európai Tanács csúcstalálkozóján. (Fotó: AFP/ Ludovic MARIN)
Gitanas Nauseda litván elnök 2024. április 18-án az Európai Tanács brüsszeli központjába érkezik, hogy részt vegyen az Európai Tanács csúcstalálkozóján. (Fotó: AFP/ Ludovic MARIN)

Az elnök akkor szólalt fel, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felszólította a szövetségeseket, hogy ugyanolyan egységet tanúsítsanak Ukrajna iránt, mint amilyet a Nyugat tanúsított az Izrael elleni iráni támadás után. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is megemlítette, hogy Kijevnek nagy hasznára válna ugyanaz a pajzs a légicsapásokkal szemben.

Az, hogy képtelenek vagyunk fegyvereket és légvédelmi rendszereket szállítani, minden nap életekbe kerül

– mondta a litván elnök Brüsszelben.

„Meggyőződésem, hogy lekerült a fókusz Ukrajnáról” – mondta.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételéről készített képén orosz harckocsi ágyúja az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.