Már gyártósoron az ukránok drónja, amit az oroszokéról koppintottak

A közösségi médiában Ukrolancet néven emlegetik az ukrán drónt, amit az orosz Lancet eszközökről koppintottak.

Forrás: V4NA2024. 04. 17. 21:04
Illustration (Photo: Hans Lucas via AFP/Frederic Scheiber)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában már tömegesen gyártanak saját fejlesztésű pilóta nélküli légijárművet, amelynek páncélozott robbanófeje az orosz Lancet drónról lett lemásolva – írja a Kyiv Independent. Ukrajna jelenleg évente egymillió katonai drón előállításán dolgozik az orosz–ukrán háború közepette, amelyek egy részét kifejezetten páncélozott katonai járművek hatástalanítására tervezték. Ennek érdekében az ukrán hadiipar lemásolta Oroszország egyik legsikeresebb fegyverét, a ZALA Lancet páncéltörő drónt – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A közösségi médiában Ukrolancet néven emlegetett eszköz hivatalos neve még nem ismert, de azt tudni lehet, hogy a sorozatgyártás idén februárban kezdődött, 3 kilogrammos robbanófejjel lesz felszerelve és 100 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik majd. A drón statikus és mozgó célpontok megsemmisítésére egyaránt alkalmas az orosz–ukrán háborúban, és már éles bevetéseken is kipróbálták egy orosz légvédelmi rendszer ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen ellenőrizte az új technikai eszközt és annak képességeit. Az ukránok várhatóan havonta „több százat” fognak gyártani belőle.

A korlátozott hatótávolságuk és viszonylag kis robbanótöltetük miatt a Lancet drónokat általában nagy értékű célpontok, például katonai parancsnokságok ellen használják, és a felderítő drónok megelőzik őket. Még a közeli találatok sem garantálják azonban a célpont megsemmisítését. Oroszországnak állítólag nehézséget okoz ezeknek a drónoknak a gyártása, mivel az NVIDIA és az AMD amerikai gyártmányú áramköri lapjait használják. A drónok árát 35 ezer dollár körülire becsülik – írja a Remix News.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hans Lucas via AFP/Frederic Scheiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.