Nagy Márton: Meg kell fordítani az EU szekerét!

Brüsszel szerint 2035-re el kell érni, hogy csak elektromos autót adjanak el a kereskedésekben, csakhogy az EU-nak még nincsen stratégiája arra vonatkozóan, hogyan érje ezt el. Kínában ugyanakkor nincs erre vonatkozó dátum, de stratégia már van. Erről beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. 04. 25. 18:02
CPAC Nagy Márton
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem sok boldogságot tudok mondani a következő tíz percben, mert az európai versenyképességről szeretnék beszélni, amiről nem is lehet beszélni, mert nincs – fogalmazott Nagy Márton a CPAC Hungary 2024 rendezvényen elmondott beszédében. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy jelen pillanatban azt látjuk, hogy az EU az elmúlt 10-13 évben olyan mértékben elvesztette a versenyképességét, hogy kérdés, helyre tudja-e állítani. 

2010-ben a világ GDP-jének 22 százalékát adta az Európai Unió, 2023-ban csak a 17 százalékát, a következő években pedig ez 15-16 százalékra csökken. 2010-ben a tíz legnagyobb GDP-jű ország közé tartozott négy európai uniós ország, 2023-ban már csak két ilyen ország van, és 2070-re az IMF, de a Goldman Sachs szerint is csak egy lesz

– ismertette a tárcavezető. Nagy Márton jelezte, hogy a legnagyobb cégek listáján 100 helyből 36 az unióból került ki 2010-ben, ám idén körülbelül csak 14 cég fér be az EU-ból, és a következő években tíz alá csökken ennek a száma. Az energiaárak kapcsán elmondta, hogy az EU-ban még mindig az egyesült államokbeli áraknak közel ötszöröse a gáz és közel háromszorosa az áram ára, miközben normalizálódásról beszélünk az energiapiacon. 

CPAC Nagy Márton
Fotó: Kurucz Árpád

Globális exportban teljes a visszaszorulás, autóexportban Németország elvesztette az elsőbbségét, sőt ma Japán és Kína a legnagyobb autóexportőr. Elektromosautó-gyártásban háttérbe szorulunk, csipek tekintetében sehol sem vagyunk. Jelenleg az Európai Unió sok tekintetben válsággal néz szembe, és ha azt mondjuk, hogy a versenyképességre honnan lesz pénz, azt tudom mondani, hogy sehonnan

– fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Mint mondta, az Európai Uniónak legalább három dologra kell költenie: az egyik az ukrajnai háború, a másik a saját védelme, a hadiiparának fejlesztése, a harmadik pedig a versenyképességének helyreállítása. Mint mondta, a zöldátállás során az egyik legfontosabb dolog az elektromosautózás, amiben Kína technológiai előnyt élvez. 

Van egy dátum: 2035-re el kell érni, hogy hagyományos autót ne adjanak el, csak elektromos autót. Ez lehetetlen, és bár dátum már van, stratégia még nincs arra, hogyan jussunk el idáig

 fogalmazott Nagy Márton. Jelezte, hogy Kínában dátum nincs, de stratégia van arról, hogyan teremtsék meg az elektromosautózást. Jelezte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné, hogy vessünk ki védővámokat a kínai elektromos autókra: ami jelenleg 10 százalék, az akár duplázódjon vagy triplázódjon meg, ami ellen a németek erősen küzdenek.

Mi is azt gondoljuk, hogy ugyanabban a cipőben járunk. Nem értünk ezzel egyet, hiszen ez a blokkosodás és nem a konnektivitás felé halad

 tette hozzá. Elmondta, hogy a védővámról az EU nyár elején dönthet, ami kereskedelmi háborút indíthat el Kínával. – Ennek azonban semmi értelme – szögezte le Nagy Márton, aki szerint Magyarország különös helyzetben van, hiszen hazánk veszi át az uniós elnöki pozíciót a második fél évben, emiatt a versenyképesség kérdésköre biztos, hogy az asztalon lesz. – Mi azt gondoljuk, hogy az elektromosautózást népszerűsíteni kell, emiatt egy közös európai uniós stratégiát kell kidolgozni, hogy a dátum, amely 2035, tényleg elérhető vagy megközelíthető legyen  húzta alá. 

Az uniós versenyképesség helyreállítása nem késő. Sok megtakarítás van a gazdaságban. Dátumokkal, ideológiával azonban nem lehet kilábalni a gödörből, csak stratégiai gondolkodással, ezért szoktuk azt mondani, hogy hallgatni kellene a piaci szereplőkre, a gazdasági szereplőkre, és meghallgatni őket, hogyan kellene megfordítani az unió szekerét és helyreállítani a versenyképességet. Mi ezen fogunk dolgozni az uniós elnökség alatt

 zárta beszédét Nagy Márton.

Borítókép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.