Nehéz koalíciós tárgyalások következnek a szomszédban, mondja a szakértő

Orosz Anna, a Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint elképzelhető, hogy nőni fog a zágrábi kormányon a nyomás, hogy valamelyest szigorítson a migrációs politikáján. Nehéz egyeztetés vár a választás nyertesére.

2024. 04. 18. 12:02
null
Zágráb, 2024. április 17. Voksuk leadására várakozó emberek egy zágrábi szavazóhelyiség elõtt a horvátországi parlamenti választásokon 2024. április 17-én. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HDZ helyzete meglehetősen kényes, mivel nincs jó viszonya egyik jobboldali középerőt képező párttal sem. Így értékelte a szerdai horvátországi választások eredményét Orosz Anna. Nehéz napok várnak tehát a győztes erőre.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök ünnepel, miután győzött a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én. A HDZ nem szerzett abszolút többséget, így nehéz tárgyalások várnak rá. (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök ünnepel, miután győzött a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én. A HDZ nem szerzett abszolút többséget, így nehéz tárgyalások várnak rá (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint ugyanis a Híddal már voltak korábban koalícióban, ami csúnya véget ért. A kampánycsend előtt pedig nyilvánosságra került egy videofelvétel egy zárt HDZ-gyűlésről, amelyen Andrej Plenkovic kritizálja a jobboldali ellenzéki pártokat, különösen a Haza Mozgalmat. 

Így a kiindulási helyzet meglehetősen rossz, de ennek ellenére Plenkovic azt mondta, hogy nyitott az együttműködésre. A Haza Mozgalommal való együttműködésnek áldozatul eshetne a szerb kisebbségi párttal kialakított kooperáció

 – fogalmazott Orosz Anna. Mint arról korábban beszámoltunk, a szerdai parlamenti választások után a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezet a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben. A HDZ kihirdette a győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia. A HDZ és parnerei 61 mandátumot szereztek a 151 fős törvényhozásban – írja a horvát közmédia.

A szakértő kijelentette, a siker részben a szociáldemokraták gyengeségének tudható be. Ők nagyon rossz szociális és gazdasági helyzetben adták át a kormányrudat a HDZ-nek 2015/2016 fordulóján, amire még sok szavazó emlékezhet. Azóta pedig a pártnak nem sikerült igazán megújulnia, és a kampány során leginkább a HDZ-vel szembeni elégedetlenséget használhatta ki (főleg korrupciós ügyek nyomán). 

A HDZ-nek – a válságok ellenére – sikerült nagyrészt stabilizálni a gazdaságot, érkeznek az uniós fejlesztési pénzek. 2023. január 1-jétől pedig Horvátország csatlakozhatott az euróövezethez és a schengeni térséghez.

A kutató a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva közölte, a HDZ politikájában alapvetően nem várható jelentős változás. 

Az elmozdulást leginkább a koalíciós partner(ek) határozhatja(ák) meg. Valószínűleg nőni fog a kormányon a nyomás, hogy valamelyest szigorítson a migrációs politikáján. Ennek ellenére Plenkovic valószínűleg továbbra is kompromisszumra és együttműködésre fog törekedni a nyugati partnereivel

– tette hozzá Orosz Anna.

Borítókép: Voksuk leadására várakozó emberek egy zágrábi szavazóhelyiség előtt a horvátországi parlamenti választásokon 2024. április 17-én (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.