Erősödik a migrációs nyomás a dél-olaszországi partoknál

Negyvennyolc óra leforgása alatt tizenhét migránshajó kötött ki Lampedusán, közel hétszáz illegális bevándorlót szállítottak a sziget befogadóközpontjába.

2024. 05. 08. 16:58
Los Cristianos, 2024. január 12.
Illegális bevándorlók várakoznak egy mentõhajóban a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjében 2024. január 12-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat 126 fekete-afrikai migránst mentett ki a Földközi-tengerbõl a spanyol partok közelében.
MTI/EPA-EFE/Miguel Barreto
Fotó: Miguel Barreto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hónapjaiban a tavalyi évhez képest jelentősen csökkent az Itáliába érkező afrikai bevándorlók száma, a tendencia azonban növekedni látszik. Elsősorban Tunéziából, Líbiából, az Elefántcsontpartról indulnak útnak a lélekvesztőkön a Földközi-tengeren keresztül az illegális bevándorlók. 

Az olasz sajtó arról is beszámol, hogy a szerdai napon a Nadir német felségjelzésű civil hajó 57 személyt vett a fedélzetére egy mentési művelet során, egyikük azonban nem élte túl a tengeri átkelés viszontagságait. 

Újabb feszültségek alakultak ki a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány és a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezetek között, miután a Matteo Salvini vezette infrastruktúráért felelős minisztérium öt új rendeletben szabályozza a tengeri mozgásokat figyelő légi eszközöket. 

A Nemzeti Légiközlekedési Hatóság elrendelte, hogy a civil hajók helikopterei nem szállhatnak fel a Földközi-tenger középső szakaszán, ellenkező esetben szankciókkal büntetik és teljes tilalom alá helyezik. A Sae Watch civil szervezet vezetője úgy reagált, nem engedik, hogy az olasz kormány megállítsa őket, és azzal vádolják az olasz kormányt, hogy a szigorítások valódi célja az, hogy megakadályozzák, hogy a légi járatok szemtanúi legyenek mindannak, ami a Földközi-tengeren zajlik, továbbá bejelentették, hogy nem állítják le a helikoptereket, akkor sem, ha tilalom alá kerülnek. Úgy vélik, az olasz kormány sokadik próbálkozása, hogy elvakítsa a társadalmat az olasz és az európai polgárokat, és hamis képet mutasson be a migrációról. Gyáva és cinikus beavatkozásnak nevezik, mely kriminalizálja a civil szervezeteket és politikai propagandának használja fel a témát a közelgő európai parlamenti választások kampányán. 

A Matteo Salvini közlekedési miniszter kézjegyével ellátott rendeletek a szicíliai Palermo (Punta Raisi és Boccadifalco), Lampedusa, Pantelleria és Trapani repülőtereire vonatkoznak. 

Arra hivatkoznak, hogy a civil szervezetek repülőgépeinek beavatkozásai megsértik a keresésre és mentésre vonatkozó szabályokat, ugyanakkor a bevándorlók életét is veszélyeztetik. 

A jelenlegi rendelet valójában a sokadik olyan kormányzati beavatkozás, mely a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezetek munkáját szigorú szabályokhoz köti. 

Borítókép: Illegális bevándorlók egy NGO-hajó fedélzetén (Fotó: MTI/EPA-EFE/Miguel Barreto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.