Leszámol a bikaviadal-kultúrával a spanyol szélsőbaloldal

A kulturális minisztérium bejelentette, hogy már idén eltörli a Nemzeti Bikaviadal-díjat, mert állatkínzásért nem járhat elismerés Spanyolországban.

2024. 05. 06. 19:09
bikaviadal, bika (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beletaposott a spanyol életérzésbe a szélsőbaloldal. A Pedro Sánchez szocialista kormányfővel koalícióban kormányzó Sumar által vezetett kulturális minisztérium közölte: idén már nem fogják átadni a hagyományos Nemzeti Bikaviadal-díjat Spanyolországban. A párt végső célja pedig az, hogy az elismerést ne csak az idei évre, hanem örökre kipucolja a nemzeti díjak listájáról, mivel úgy gondolják, hogy állatkínzásért nem adható semmiféle kitüntetés. Már meg is indították a végleges megsemmisítést célzó eljárásokat. 

Ernest Urtasun tárcavezető már többször kifejtette, hogy ellenzi az összes, állati tortúrán alapuló, hagyományként tisztelt, illetve a spanyol kultúra részének tekintett műsort. 

„Az emberek egyre kevésbé értenek egyet az állatkínzással és azzal, hogy az azt űző embereknek még díjat is szentelnek” – fejtette ki Urtasun. 

A párt vezetője, Yolanda Díaz és Pedro Sánchez már a kormányalakítás előtt megegyezett abban, hogy a mostani ciklusban konkrét lépéseket tesznek azért, hogy az állatok halálával járó bikaviadal-bemutatók állami finanszírozását visszaszorítsák, valamint kezdeményezik annak a parlamenti határozatnak a megsemmisítését is, amely 2013-ban a spanyol kulturális örökség részének nyilvánította a bikaviadalt.

„Megértjük, hogy az ilyen típusú nemzeti díjak célja, hogy láthatóvá tegyék a nagy társadalmi támogatottságot élvező kulturális ágazatokat, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy ezekben az időkben a társadalomban egyre nagyobb aggodalomra ad okot az állatok jóléte” – magyarázták minisztériumi források. 

Tájékoztatásuk szerint a spanyolok mindössze 1,9 százaléka vett részt bikaviadal-bemutatón vagy ilyen típusú ünnepségen 2021 és 2022 között. A viadalok száma a 2007-es 3651-ről 2022-re 1546-ra esett vissza. Egyes régiókban, például a Kanári-szigeteken vagy Katalóniában már nem rendeznek bikaviadalokat, más régiókban, például Galíciában, Asztúriában, a Baleár-szigeteken, Melillában, Kantábriában és La Riojaban pedig eleve nem is léteztek ilyenek. A tárca szerint az adatok beszédesek, ezért „következő lépései a bikaviadalokkal kapcsolatban ugyanezen az irányvonalon folytatódnak”. 

Az intézkedés hideg zuhanyként érte a bikaviadal-kultúráért rajongó, többnyire az idősebb korosztályhoz tartozó spanyolokat, valamint kiváltotta a hagyományőrzés mellett állást foglaló jobboldali pártok kritikáit is, köztük a Néppártét és a VOX-ét is, de még Kasztília-La Mancha szocialista (PSOE) elnöke, Emiliano Garcia-Page sem ért egyet vele, sőt, arra biztatta hétvégén a döntést elítélő régiókat, hogy hozzanak létre egy közös bikaviadal-díjat. 

A Nemzeti Bikaviadal-díjat először 2011-ben adták át Spanyolországban. Legutóbb Julián López, „El Juli” kapta meg visszavonulásával egy időben, negyedszázadnyi arénában töltött idő után. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.