Macron szerint az európai–kínai párbeszéd soha nem volt még ennyire fontos

A Kína és az Európai Unió közötti stratégiai együttműködés és partnerség fontosságát hangoztatta hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök Párizsban, aki a kínai–francia–európai uniós háromoldalú csúcstalálkozóra érkezett a francia fővárosba.

Forrás: MTI2024. 05. 06. 13:29
MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping; VON DER LEYEN, Ursula
Párizs, 2024. május 6. Emmanuel Macron francia államfõ (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartandó háromoldalú tanácskozásuk elõtt a párizsi államfõi hivatalnál 2024. május 6-án. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével az Élysée-palotában tartott megbeszélésen a kínai államfő partnerségre buzdított a kereskedelem, valamint az emberi jogok terén fennálló nézetkülönbségek ellenére is.

Hszi Csin-ping kínai elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) a tárgyalóasztalnál a párizsi államfői hivatalban 2024. május 6-án. Balról Vang Ji kínai külügyminiszter látható. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)
Hszi Csin-ping kínai elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b–j) a tárgyalóasztalnál a párizsi államfői hivatalban 2024. május 6-án. Balról Vang Ji kínai külügyminiszter látható. Fotó: MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes

Nagyhatalmakként Kínának és az Európai Uniónak meg kell őriznie a partnerséget, folytatnia kell a párbeszédet és az együttműködést, mélyíteni kell a stratégiai kommunikációt, valamint erősíteni a kölcsönös bizalmat

 – szögezte le.
Elmondta, Kína a modernizációhoz vezető út fontos partnereként tekint Európára, mely egyúttal kiemelt szerepet kap Peking külpolitikájában is. 

Reményét fejezte ki továbbá, hogy mind a Kína és Franciaország, mind a Kína és az EU közötti kapcsolatok a lehető legkitűnőbben alakulnak majd.

Von der Leyen Peking és Brüsszel kapcsolatai szempontjából a legnagyobb kihívásnak a piaci hozzáférést és a kereskedelmet nevezte. A német politikus nem sokkal a csúcs előtt leszögezte: az EU nem akar eltávolodni Kínától, hozzátéve: az unió és az ázsiai ország közötti kapcsolat egyike a legbonyolultabbaknak, ám a legfontosabbaknak is.
Az elmúlt időszakban a háborúpárti megnyilatkozásairól és botrányairól is ismert Von der Leyen ezúttal úgy fogalmazott, hogy a béke és a biztonság közös kínai és uniós érdek is, példaként pedig az ukrajnai háborút említette, ahol, mint mondta, mindent meg kell tenni az igazságos és tartós béke érdekében.

MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping; VON DER LEYEN, Ursula
Emmanuel Macron francia államfő a Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott háromoldalú tanácskozáson a párizsi államfői hivatalban 2024. május 6-án. Fotó: MTI/EPA/Reuters/Gonzalo Fuentes

A találkozón Emmanuel Macron szintén kitért a kereskedelmi kapcsolatokra, egyenlő feltételeket sürgetve Kína és az EU között. 

Kontinensünk jövője nyilvánvalóan attól függ, képesek leszünk-e kiegyensúlyozott viszonyt kialakítani Kínával

 – fogalmazott Macron, aki egyúttal meghatározónak nevezte a Pekinggel folytatott együttműködést az olyan válságok terén, mint az ukrajnai, valamint a gázai.

Tekintettel a nemzetközi helyzetre, az európai–kínai párbeszéd soha nem volt még ennyire fontos

 – emelte ki.

Emmanuel Macron francia államfő (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartandó háromoldalú tanácskozásuk előtt a párizsi államfői hivatalnál 2024. május 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)
Emmanuel Macron francia államfő (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartandó háromoldalú tanácskozásuk előtt a párizsi államfői hivatalnál 2024. május 6-án. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A csúcstalálkozón várhatóan szóba kerül az ukrajnai, illetve a gázai háború is, a felek pedig az éghajlatváltozással és a gazdasággal kapcsolatos ügyeket is megvitatnak, továbbá megbeszéléseket folytatnak a kultúra, a sport és a tudomány terén történő együttműködésről is. A La Tribune című francia napilap által vasárnap közzétett interjúban Macron azt mondta, a csúcstalálkozón szóba akarja hozni a kínai emberi jogi helyzetet is. Az Élysée-palotában zajló megbeszélést követően Hszi és Macron négyszemközt is egyeztet.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartandó háromoldalú tanácskozásuk előtt a párizsi államfői hivatalnál 2024. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.