Sátortábort építenek a Bolognai Egyetemen a palesztinpárti diáktüntetők

Olaszországra is átterjedt a „student intifada” lázadó hangulata. Nagyszabású és hosszan tartó megmozdulásra készülnek az olasz egyetemek diákegyletei.

2024. 05. 06. 17:31
Pro Palestinian Demonstration In London
Illusztráció, a tüntetők zászlókkal vonulnak át London központján Palesztina támogatására 2023. október 28-án. (Fotó: Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül
Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly októberben Palesztina és Izrael között kirobbant háború egyre erőteljesebben befolyásolja az olasz felsőoktatási intézmények életét. Országszerte több intézményben diákfelvonulásokon követelték Palesztina szabadságát, valamint az izraeli egyetemekkel folytatott együttműködések felfüggesztését. Rómában, Nápolyban, Sienában, Bolognában a múltban is számos demonstrációra volt példa. 

Most azonban nem egy pár órás, hanem napokon át tartó megmozdulásra készülnek. A Bolognai Egyetem kertjében közel harminc sátrat állítottak fel a dákok. 

A sátortábort palesztin zászlókkal vették körül. Céljuk, hogy a hozzájuk hasonló palesztin fiatalok jogaiért harcoljanak. Azt tervezik, hogy az elkövetkező napokban olyan személyiségeket hívnak meg, akik hangot adnak a palesztin nép szenvedésének.

Nagy a valószínűsége, hogy a Bolognai Egyetem sátortábor állítását több olasz felsőoktatási intézmény is követni fogja, feszültség robbanhat ki más nagyvárosokban is. 

A szervezők hatalmas transzparensre azt írták „student intifada”. Ezzel kívánják jelezni, hogy csatlakoznak a palesztin fiatalok jogaiért küzdő nemzetközi összefogáshoz, amely az USA-ban, Franciaországban és Nagy-Britanniában a felsőoktatási intézményeken elkezdődött és egyre erőszakosabb formát öltött. A sátortábor felállítása valójában előkészület a május 15-én esedékes Nakba-napra való megemlékezésre, amikor várhatóan több olasz egyetemen is összehangolt palesztinpárti tüntetést szerveznek. Jelenleg nyugodt és ünnepélyes hangulat jellemzi a táborozókat – írják az olasz napilapok. A palesztinpárti diákok online kapcsolatban állnak a többi lázadó egyetemmel, nem kizárt, hogy összehangolt akciókra is sor kerül. 

A tervek szerint május 8-án a sátortábor vendége lesz Patrick Zaki egyiptomi aktivista, aki a Bolognai Egyetemen végzett tanulmányokat. Az elhúzódó megmozduláshoz csatlakozó diákok úgy nyilatkoztak a sajtónak, azért költöztek az egyetem területére, hogy ezzel a markáns gesztussal tiltakozzanak a Gázai övezetben zajló népirtás ellen. Véleményük szerint az elmúlt hetven évben a nyugati államok figyelmen kívül hagyták a palesztin nép segélykiáltását. Palesztin diákok is részt vesznek, akik azt hangsúlyozták, nekik is joguk van a méltóságteli élethez. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NurPhoto / AFP / Alberto Pezzali )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.