Fábián Zoltán énekes Kárpát-medencei missziója a magyar megmaradásért

Fábián Zoltán gitáros, énekes, dalszerző hamarosan megjelenő, első önálló lemeze elő-lemezbemutató koncertjét Fóton, a HangFeszten tartja május 11-én, szombaton. A rockzene és az énekelt vers műfajában tevékenykedő, marosvásárhelyi születésű alkotó- és előadóművész több mint húszéves zenei pályafutása alatt bejárta az egész Kárpát-medencét, munkásságát a magyar megmaradás szolgálatába állítva. A Petőfi-program ösztöndíjasaként Fábián Zoltán jelenleg Felvidéken, Gömörpéterfalán él és dolgozik. Új lemezéről és felvidéki tevékenységéről is nyilatkozott az énekes a Magyar Nemzetnek.

2024. 05. 07. 5:44
Fábián Zoltán
Fábián Zoltán hazája a Kárpát-medence Fotó: Kunya Nikolett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május végén jelenik meg Fábián Zoltán első önálló lemeze tizenhárom dallal, amelynek elő-lemezbemutatóját Fóton tartja a Hangfeszt ingyenes kulturális és zenei fesztiválon, a Szeplőtelen Fogantatás-templom kertjében. A fóti fesztivál legfontosabb célja a magyar kultúra megőrzése és a tudás átadása a zene főszereplésével. Küldetésüknek érzik, hogy a családokat a kézműves foglalkoztatókon, népi játékokon keresztül a népzene segítségével kalauzolják a templomba, a komolyzene és az egyházzene világába, a nagyközönségnek élvezhető hangzásvilágot teremtve. Az énekes több mint tíz lemezen énekelt már, jól ismeri és szereti a közönség különleges hangját, elkötelezett dalait. Önálló lemeze címe Őrzöm a lángot. Akusztikusnak indult, de különböző dalok vannak rajta, a líraitól a folkon át a rockzenéig. A koncerten fellép Juhász István is, aki dobon kíséri az énekest. 

Fábián Zoltán
Hamarosan megjelenik Fábián Zoltán első saját lemeze. Fotó:  Kunya Nikolett 

Fábián Zoltán énekes hazája a Kárpát-medence

Fábián Zoltán marosvásárhelyi születésű, ott végezte el az általános iskolát, középiskolás korában került Budapestre, jelenleg Gömörpéterfalán él a Felvidéken. – Vallom és tudom, hogy az én hazám a Kárpát-medence –válaszol arra a kérdésre, hol érzi magát otthon leginkább. Zenei pályafutásának kialakulásáról is beszél a Magyar Nemzetnek: –Tízéves koromban ismerkedtem meg a hangszerrel, egy osztálytársamtól kértem kölcsön a gitárját – avat be az énekes a kezdetekbe. – Már akkor nagy kedvelője voltam a rockzenének és magam fedeztem fel a zene minden apró fortélyát, ellesve a trükköket. Később nagy segítséget nyújtott a világháló a tanulási folyamatban. Az első koncertem basszusgitárosként tizennégy éves koromban volt Marosvásárhelyen, az akkoriban minden rocker által közkedvelt Black Hole-ban. A rockzene iránti lelkesedésem a mai napig megmaradt, de megváltozott a kifejezésmód. A dalaim nagy részének szövegét én írom. Azokat a verseket zenésítem meg elsősorban, amik erős identitástudatot közvetítenek – árulja el. 

Idén is lesz Őrzöm a lángot tábor Fábián Zoltánnal

Négy éve Őrzöm a lángot elnevezéssel száz állomásos koncertsorozatot indított Trianon centenáriuma alkalmából a nemzeti összetartozás jegyében, amelynek az a kiemelt célja, hogy megszólítsa a fiatalokat nemzeti identitás kérdésében

 Ebből született az Őrzöm a lángot tábor Püspökhatvanban, amit idén negyedik alkalommal rendeznek meg július 18. és 21. között. A zenész évek óta szervez Thököly Vajk szilágysági költővel zenés-verses irodalmi előadás-sorozatot iskoláknak, templomoknak és művelődési házaknak. Thököly Vajk verset ír, Fábián Zoltán pedig ezekhez komponál zenét. Céljuk a magyar kultúra ápolása. Az Örökségem a magyar nyelv című daluk videóklipjének felvételei a Kárpát-medence festői tájain készültek és egy rövid gitárszóló erejéig Finnország is feltűnik benne. 

Fábián Zoltán 2022-ben megkapta a Magyar Művészetért Díjrendszer Ex-Libris díját és a Budapesti Lengyel Intézet Barátja elismerést. Szoros szálak fűzik ugyanis lengyel testvéreinkhez. Amikor először járt Lengyelországban azonnal érzékelte a lengyel–magyar barátság erejét. Nyelvtanfolyamra is járt a Budapesti Lengyel Intézetbe, majd három lengyel nyelvű lemez született ebből a barátságból.

Fábián Zoltán a Felvidéken, Gömörpéterfalán dolgozik a Petőfi Program ösztöndíjasaként

Jelenleg a Felvidéken,  Gömörpéterfalán él és dolgozik a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Petőfi-programjának ösztöndíjasaként. Kilenc hónapig tart ez a program. Gömörpéterfalán működik a Felföldi Dalia Iskola, amely a magyar nemzeti harcművészetet, kultúránk e szeletét korszerűen, rendszerezett formában kívánja életben tartani. Ebben is segít Fábián Zoltán, gitárt oktat, és rendhagyó irodalomórákon beszél, énekel a fiataloknak. A Felföldi Dalia Iskola vezetője Kopecsni Gábor és Fábián Zoltán a napokban Zoboralján négy helyszínen is tart rendhagyó magyar-, zene- és történelemórát, amelynek jelmondata és kimondott célja: írassák magyar iskolába a gyerekeket! Az órákon a dalok a magyar nyelvről szólnak elsősorban, és megkérik a tehetséges diákokat, hogy ők is adjanak elő egy-egy népdalt vagy verset. –

Felvidéken van egy kettős identitás a magyar emberekben is, de szerintem sok magyart vissza lehetne még hozni 

– szögezi le Fábián Zoltán. 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.