Óriási doppingbotrány miatt magyar úszók olimpiai helyezése is változhat

Elvehetik Kínától a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián a női 4×200 méteres gyorsváltóban világcsúccsal szerzett aranyérmét, mert a csapat legalább egy tagja doppingvétséget követett el. Mivel abban az olimpiai döntőben a magyar női gyorsváltó is szerepelt, az ő helyezésük is változhat utólagosan a kínaiak kizárásával.

2024. 04. 20. 13:11
VERES Laura; KÉSELY Ajna; JAKABOS Zsuzsanna; KAPÁS Boglárka
Tokió, 2021. július 29. Jakabos Zsuzsanna (b), Késely Ajna (b2), Veres Laura (j) és Kapás Boglárka (sapkában) a nõi 4x200 méteres gyorsúszás döntõje után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 29-én. A magyar gyorsváltó a hetedik helyen végzett. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Késely Ajna, Veres Laura összetételű magyar úszócsapat a hetedik helyen csapott a célba a 4×200 méteres gyorsváltó döntőjében a tokiói olimpián, ám most könnyen lehet, hogy a pontszerző hatodik helyre lépnek előre utólag. Ennek oka, hogy a SwimSwam úszó szakportál értesülése szerint a fináléban világcsúccsal győztes kínai váltó eredményét törölhetik, mert legalább egy úszója doppingvétséget követett el.

VERES Laura; KÉSELY Ajna; JAKABOS Zsuzsanna; KAPÁS Boglárka
Jakabos Zsuzsanna (balra), Késely Ajna (jobbról a második), Veres Laura (jobbra) és Kapás Boglárka (sapkában) a női 4×200 méteres gyorsúszás döntőjében a tokiói olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kínai váltó 7:40,33 perces világcsúccsal győzött a 2021-ben megrendezett olimpián, ami azóta már megdőlt, a jelenlegi csúcsot Ausztrália állította fel a tavalyi fukuokai világbajnokságon. Kína azonban az olimpiai aranyat most vesztheti el utólag, ugyanis a SwimSwam cikke szerint amerikai úszókat már tájékoztattak erről. Így ugyanis az Egyesült Államok kaphatja meg utólag az olimpiai bajnoki címet.

A doppingbotrány Katie Ledecky újabb aranyát eredményezheti

A tokiói döntőben az Allison Schmitt, Paige Madden, Katie McLaughlin és Katie Ledecky összetételű amerikai váltó eredetileg második lett Kína mögött. Ha hivatalosan is megerősítik a döntést, akkor Ledecky olimpiai aranyainak a száma hétről nyolcra nőne, így egyike lenne a tizenöt embernek, aki legalább ennyi aranyat szerzett.

Kína kizárásával Ausztrália lenne a második, Kanada pedig a harmadik, ami a dobogósokat illeti. A magyar váltó pedig, ahogy említettük, a hatodik helyre lépne előre.

Kínát óriási doppingvád érte a tokiói olimpia miatt

Eközben ausztrál médiaértesülés szerint 23 kínai úszó annak ellenére szerepelhetett a tokiói olimpián, hogy előtte fennakadt a doppingvizsgálaton. A sydney-i székhelyű Daily Telegraph szombati számában közölte, hogy a versenyzők trimetaziniddel akadtak fenn még 2020-ban. Az érintetteket azonban hagyták versenyezni, mert szennyezettnek találták a mintákat.

A 30 fős kínai úszóválogatott Tokióban hat érmet, köztük három aranyat szerzett.

A kínaiak szerint hamisak az ország úszói ellen felhozott doppingvádak. – Ez az információ félrevezető és nem tényszerű – mondta Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az ügyben adott válasza nagyon is világos. – Miután a Kínai Doppingellenes Központ alaposan és részletesen megvizsgálta az esetet 2021-ben, megállapították, hogy az érintett sportolók a tudtuk nélkül szennyezett szereket fogyasztottak – fogalmazott Vang – Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a kínai kormány mindig is fenntartotta zéró tolerancia álláspontját doppingügyekben.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.