Meleg futballisták forradalma a Bundesligában: tömeges coming out szerveződik

Hivatalosan nincsenek meleg futballisták Németországban a férfi profi ligákban, ahol a szivárványos törekvések ellenére mind a mai napig tabu a homoszexuális labdarúgók témája. Mindez hamarosan megváltozhat, ugyanis tömeges coming out van készülőben a Bundesligában: egyszerre bújhatnak elő a német labdarúgás homoszexuális játékosai. A meleg futballisták forradalmát állítólag több Bundesliga-klub anyagilag is támogatja, mint a BL-elődöntős Dortmund vagy a magyarokat is a soraiban tudó Union Berlin és a Freiburg.

2024. 04. 24. 10:51
NEUER, Manuel
Manuel Neuer német kapus szivárványos karszalaggal karján a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország-Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországi forrásokra hivatkozva írta meg a Sport Bible, hogy május 17-én lesz a nagy coming out napja a Bundesligában. A tervek szerint aznap tömegesen, egyszerre bújhatnak elő a német profi futballban szereplő homoszexuális játékosok, edzők, játékvezetők és egyéb tisztviselők. A meleg futballisták forradalma példa nélküli lenne.

A német válogatott tagjai tiltakoznak a 2022-es katari vb-n, amiért nem használhatták a szivárványos jelképeiket. Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A nagyszabású projektet, amelyet több Bundesliga-klub is támogat, Marcus Urban indította útjára, akinek a szervezete kapcsolatban áll a német futball meleg játékosaival. Urban maga is labdarúgó volt, az 1980-as, ’90-es években a másodosztályú Rot-Weiß Erfurt tagja volt, és 1994-ben fedte fel a családja előtt a homoszexualitását, 2007-ben pedig már nyilvánosan beszélt erről.

„Május 17-e egy ajánlat, egy lehetőség” – idézik a cikkben Urbant, aki szerint jelenleg intenzív kommunikáció zajlik a játékosokkal, akik részt vennének a közös coming outban. A csoportos előbújási akció a Sports Free nevet viseli, és a következő hetekben létrejöhet egy online felülete, amelyen az érintettek nyilvánosan vállalhatják homoszexualitásukat.

Állítólag a Bajnokok Ligája elődöntőjébe bejutott Borussia Dortmund mellett és klubja, a Freiburg, csapata, az Union Berlin és más német együttesek (St. Pauli, Stuttgart) anyagilag is támogatják a projektet.

Németországban már eddig is voltak törekvések arra, hogy érzékenyítsék a futballközeget a másság elfogadására, ennek jeleként több Bundesliga-klubnál a csapatkapitányi karszalag szivárványszínű lett. Emlékezetes eset volt, hogy a 2022-es katari világbajnokságon a német válogatott csapatkapitánya, Manuel Neuer is ragaszkodott volna a szivárványos One Love karszalaghoz, ám a FIFA politikai megnyilvánulásnak minősítve betiltotta azt, ezért a német játékosok az első csoportmeccsük előtt tüntettek, befogták a szájukat.

Hitzlsperger coming outja nem hozta meg a várt áttörést

A szivárványos törekvések ellenére Németországban a mai napig tabu a férfi futballisták között a homoszexualitás kérdése. 2010-ben a Werder Bremen és a Schalke korábbi igazgatója, Rudi Assauer tett nagy port kavart kijelentést a témában

– Ha egy játékos odajönne hozzám azzal, hogy meleg, azt mondanám neki, hogy ezzel megmutatta a bátorságát. De azt is hozzátenném, hogy keressen valami mást, amivel foglalkozhat. Pusztán azért, mert végül csak kigúnyolnák a játékostársaik és a lelátón a nézők, ezért meg kell védeni őket a boszorkányüldözéstől.

Sokan azt várták, hogy áttörést jelenthet Thomas Hitzlsperger coming outja nem sokkal a visszavonulása után, 2014 januárjában. A mai napig ő a legismertebb labdarúgó, aki nyíltan vállalta a homoszexualitását, hiszen 52-szer volt német válogatott, van Eb-ezüstérme és vb-bronza, olyan klubokban játszott, mint a Premier League-ben az Aston Villa, a West Ham United és az Everton, a Bundesligában pedig bajnok volt a Stuttgarttal. De valójában Hitzlsperger előbújása sem hozott nagy változást, nem követték a példáját tömegesen a legmagasabb szinten.

Most viszont azt ígérik, hogy május 17-én véget érhet a bújócska a Bundesligában.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.