Lékai Máté sejtelmesen a visszavonulásáról beszélt, Mikler itthon maradt

Férfi-kézilabdaválogatottunk csütörtökön és vasárnap Litvánia ellen lép pályára a jövő évi világbajnokság selejtezőjében, és egyúttal az utolsó tétmeccseit játssza a párizsi olimpia előtt. Mikler Roland, Hanusz Egon és Szita Zoltán nem utazott el a holnapi, idegenbeli mérkőzésre. Lékai Máté a nap során sejtelmesen beszélt a visszavonulásáról.

2024. 05. 08. 14:35
RODRÍGUEZ, Chema; LÉKAI Máté
Tatabánya, 2024. március 17. José María Rodríguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (b) és Lékai Máté a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Portugália mérkõzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én. Olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát Fotó: MTI/Purger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnoki ötödik helyezett magyar csapatnak az erőviszonyok szerint csütörtökön 18 órától Vilniusban és vasárnap 17.15-től Veszprémben sem okozhat gondot a litván válogatott. Az idei kontinenstorna selejtezőjében Lékai Mátéék 2022 októberében Érden 36-23-ra, tavaly áprilisban Klaipedában 46-31-re nyertek. Chema Rodríguez szövetségi kapitány ezúttal nem kísérletezik, hiszen azt a húsz játékost hívta be a keretbe, akik március közepén Tatabányán kiharcolták az olimpiai részvételt. A szakvezető a világbajnoki selejtezők előtt Győrben vezetett edzést a nemzeti csapat húszfős keretének, de a csütörtöki első mérkőzésre szerdán csak 17 játékos utazott el, a szegedi kapus, Mikler Roland, a stuttgarti irányító, Hanusz Egon és a szegedi balátlövő, Szita Zoltán is itthon maradt.

LÉKAI Máté
rutinja jól jött a válogatottnak az olimpiai selejtezőtornán Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

– Szita Zoltán kisebb kihagyás után végez teljes értékű munkát, ő itthon folytatja a felkészülést, a vasárnapi visszavágón akár pályára is léphet. Hanusz Egon ujjsérülése miatt nem tarthat velünk Vilniusba, a kapusok közül pedig ezúttal Bartucz László és Palasics Kristóf kap lehetőséget – indokolt Chema Rodriguez az Mksz.hu-nak.

 

A 2025-ös világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, rajtuk kívül tagja már a mezőnynek Svédország, Franciaország, Németország, Bahrein, Japán, Kuvait, Katar, Algéria, a Zöld-foki Köztársaság, Egyiptom, Guinea, Tunézia, Argentína, Brazília, Chile, valamint a két szabadkártyás csapat egyikeként az Egyesült Államok. A január 14. és február 2. között sorra kerülő vb mérkőzéseinek Zágráb, Split, Varasd, Porec, Dubrovnik, Koppenhága, Herning, Trondheim, Stavanger, Drammen és Oslo ad otthont.

A magyar válogatott 17 fős kerete:
kapusok: Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (CB Ciudad de Logrono, spanyol)
jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (HSV Hamburg, német)
irányítók: Lékai Máté (Ferencváros), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)
beállók: (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)
balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

– Kettős győzelemmel kell kijutnunk a világbajnokságra – szögezte le ma Lékai Máté, a válogatott rutinos klasszisa a Mol Csapatnak nyilatkozva. – Lesz az ellenfelünknél néhány rutinos játékos, komolyan kell vennünk mindkét összecsapást, de magabiztosan készülünk. A keretből látszik, hogy Chema szeretné minél jobban összekovácsolni a csapatunkat az olimpiára, és ebben fontos szerepet szán a két vb-selejtezőnek. Ezek lesznek az utolsó tétmeccseink Párizsig.

Lékai Máté néhány nappal lesz a 36. születésnapja után, amikor az olimpián megkezdődik a kézilabdatorna, és bár nem kérdés, hogy alapembere a magyar válogatottnak, lassan eljöhet az ideje a visszavonulásnak. Az irányító egyelőre csak abban biztos, hogy a vb-szereplés kiharcolásában segíteni akar, abban nem, hogy ott is lesz a 2025. januári tornán.

 

Lékai Máté: Chema marasztal, sokat beszélgetünk

– Szóba került már, nyilván. Chema marasztal, sokat beszélgetünk akár a kapitánnyal, akár a családommal, de még nem hoztam meg a döntésemet. Még érzem magamban, hogy segíteni tudom a csapatot, és nemcsak azért jövök örömmel a válogatottba, mert óriási a hangulat az öltözőben, hanem mert nekem nagyon sokat jelent. Azt mindenki látja, hogy generációváltás előtt áll a csapat, a következő olimpiai ciklusban ugyanúgy be kell robbannia néhány fiatalnak, ahogy Fazekas Gergőnek és Imre Bencének sikerült. Az óriási dolog, hogy jövőre már mindketten BL-csapatokat fognak erősíteni, és nagyon kell a válogatottnak is, mert rajtuk kívül nem sokan mondhatják el a válogatottból, hogy rendszeresen komoly BL-terhelést kapnak. Nem tudom, mit hoz a jövő számomra, egyelőre nem is akarok ezzel foglalkozni. Ahogy a csapat, úgy én is Párizsra koncentrálok, aztán a játékok után meglátjuk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.