idezojelek

Abcúg Macron!

A NATO-csapatok Ukrajnába küldésének ötletével a francia államfő újabb lépést tett a katasztrófa felé vezető úton.

Faggyas Sándor avatarja
Faggyas Sándor
Cikk kép: undefined
Fotó: Europress/AFP/Mathilde Kaczkowski

Ha nem lenne olyan drámai az európai politikai helyzet – amikor talán már csak egy lépésre vagy pisztolylövésre (lásd Gavrilo Princip) vagyunk a harmadik világháborútól –, akár örvendezhetnénk azon, hogy alighogy ratifikálta a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozását, a svéd miniszterelnök azonnal helyretette a NATO egyik atomhatalmának első számú vezetőjét. 

Macron elnök ugyanis az Ukrajna megsegítésére általa összehívott párizsi válságértekezleten hétfőn kijelentette: nem szabad kizárni azt a lehetőséget, hogy a NATO szárazföldi csapatokat küld Ukrajnába, mert szerinte bármilyen eszköz bevetésére szükség lehet, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút.

Nos, erre úgy reagált Ulf Kristersson, hogy 

ha Emma­nuel Macron katonákat akar küldeni Ukrajnába, akkor küldjön franciákat, de az egész NATO nevében ne beszéljen.

 Hozzátette, hogy svéd katonák nem mennek Ukrajnába, ez a kérdés nincs napirenden. Ezzel máris egy platformra került újdonsült NATO-szövetségesünk hazánkkal, és örömünket csak tetézi, hogy számos más európai vezető is kapásból határozottan visszautasította ezt a lehetőséget. Például – a mégoly Zelenszkij-barát és Putyin-ellenes – Németország védelmi minisztere is azt mondta, hogy „a bakancsok a földön” nem opció. Sőt az oroszfóbiától szabadulni (jórészt történelmi és néplélektani okból) nem képes 

Lengyelország harcias miniszterelnöke is kijelentette, nem tervezi katonai egységek küldését Ukrajnába, miként a cseh és a szlovák kormány sem. Örülhetünk, legalább ebben a kérdésben helyreállt a V4-ek konszenzusa.

Az is megnyugtató volt, hogy Jens Stoltenberg főtitkár – aki pedig nem győzi hangsúlyozni, hogy Ukrajnának a NATO-ban van a helye, de amíg nem, addig is pénzzel, paripával és fegyverrel támogatják Kijevet az agresszor Oroszország ellen – szintén megerősítette, hogy a NATO nem tervez csapatokat küldeni a háborúba, egyúttal stratégiai nyugalomra intette a „stratégiai bizonytalanság” fenntartásáról (jelentsen ez bármit is) hadováló Macront.

A francia elnök elképesztő felvetése a NATO-tagországok többségéből heves ellenreakciót váltott ki, ami csak helyeselhető. Habár ez képmutató magatartás, mert ugyanezen országok, pontosabban kormányaik – Magyarország és Szlovákia kivételével szinte mindannyian – háborús lázban égnek, és egyre több fegyvert és lőszert szállítanak az ukrán kormánynak.

(Amelyeknek nagy része viszont nem jut el a fronton harcoló ukrán katonákhoz.) De a háborúpárti vezetők most láthatóan megrettentek és visszakoztak, mert nyilvánvaló, hogy – mint az orosz elnök szóvivője is kinyilvánította – harcoló alakulatok telepítése Ukrajnába nemcsak valószínűvé, hanem elkerülhetetlenné tenné az Oroszország és a NATO közötti katonai konfliktust. Ami már tényleg a harmadik világháborút jelentené, tehetjük hozzá minden túlzás és riogatás nélkül.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Érdemes emlékeztetni, hogy 

Orbán Viktor már egy tavaly márciusi interjújában figyelmeztetett arra, a nyugatiak egyre veszélyesebb fegyvereket szállítanak Ukrajnába, és nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy komoly javaslatként kerüljön az asztalra, miszerint Ukrajnával szövetséges országok katonái is menjenek Ukrajna földjére 

– ezért soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen.

Majdnem egy teljes év eltelt a magyar miniszterelnök óva intő jóslata óta, de ahelyett, hogy az uniós és NATO-országok a tűzszünet és a béketárgyalások útjára léptek volna, a francia államfő hétfőn újabb lépést tett a katasztrófa felé vezető úton. S nemhogy visszavonta volna abszurd, Európa pusztulásával fenyegető gondolatkísérletét, 

a francia külügyminiszter azzal a nevetséges interpretációval „pontosította” főnökét, hogy a nyugati csapatok ukrajnai jelenléte nem jelentené úgymond a „hadviselés küszöbének” átlépését.

De a retorikai hókuszpókusz csak olaj a tűzre. Miután a messze legerősebb NATO-tagállam, az Egyesült Államok is világossá tette, nem küld csapatokat Ukrajnába, hogy részt vegyenek az ottani harcokban, a francia elnök egyedül maradt. Valahogy úgy, mint Napóleon 1814 tavaszán – egész Európával szemben –, aztán bő egy év múlva megint és végképp, Waterloonál. Úgyhogy csak annyit mondhatunk: abcúg Macron!

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök az Ukrajna támogatására összehívott konferencián a párizsi Elysée-palotában 2024. február 26-án (Fotó: AFP/Mathilde Kaczkowski/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.