idezojelek

Orbitális a kettős mérce médiaügyben

Most a szlovák kormányt támadják, de az ordító lengyel példa nem jut az eszükbe.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: MeshCube/Shutterstock

Mindössze néhány hónapja történt, hogy a Donald Tusk vezette új baloldali lengyel kormány rárontott az ottani közszolgálati televízióra, rádióra és állami hírügynökségre. A lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter gyorsan leváltotta ezen intézmények vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat állított fel.

A balliberális többségű Európai Parlament akkor hallgatott, nem tiltakozott és nem kezdeményezett vitát a lengyel jogállamiságról és médiaszabadságról. Aztán Szlovákiában az új, szuverenista (vagyis nemzetpárti) kormány arról döntött, hogy megváltoztatja a szlovák közszolgálati televízió és rádió (RTVS) státusát. Az új törvényjavaslat értelmében lehetővé válik az RTVS vezetésének átszervezése, átalakítása.

A szlovák közmédia vezérigazgatója a reformot erőteljes beavatkozásnak minősítette, amely ellentétben áll a független közmédiával kapcsolatos nemzetközi jogi normák deklarált elveivel. A Szabadság és Szolidaritás (SAS) nevű szlovák liberális párt egyik képviselője a javaslatot azonnal a közmédia elleni támadásnak nevezte. Azt tudta mondani, hogy Szlovákia ezzel Putyin és Orbán példáját követi. Valamiért nem jutott eszébe Donald Tusk neve, pedig a lengyelországi fejlemények meglehetősen frissek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A lengyel példa persze azoknak a tiltakozóknak se jutott eszébe, akik a közszolgálati műsorszolgáltató tervezett reformjának hírére tüntetéseket szerveztek Pozsonyban. Az egyik szervező, Michal Šimečka, a nagyon „haladó” Progresszív Szlovákia nevű párt vezetője például kijelentette, hogy minden autokrata ilyen szabályok szerint játszik, mindent uralni és ellenőrizni akar. 

Tusk nevét azonban ő sem említette.

A pozsonyi demonstrálók hangoztatták, hogy a közmédia megreformálása sérti a médiaszabadságról szóló ­uniós törvényt. Az ő hangjukra azonnal felfigyelt a szelektív hallású Európai Parlament (EP), és sietve vitát rendezett a szlovák jogállamiságról és médiaszabadságról. A vitában Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője is felszólalt. Kijelentette, hogy sem az EP, sem az Európai Bizottság nem felsőbbrendű hatóságok, és tiszteletben kell tartaniuk a népek szuverenitását. 

Hidvéghinek igaza volt, hiszen a többségnek jogos igénye az, hogy az általa megválasztott kormányzat és a közszolgálati médiumok között harmonikus legyen a viszony.

Balliberális hangadók gyakran érvelnek a közmédia függetlensége mellett. Idősebb polgártársaink talán emlékeznek arra, hogy az 1990-es, első demokratikus önkormányzati választások előtt Antall József miniszterelnök felvett beszédét nem adta le a Magyar Televízió. A döntést Hankiss Elemér, a köztévé frissen kinevezett, függetlennek mondott, nemzeti elkötelezettséggel viszont csak kismértékben vádolható elnöke hozta. A beszédet végül 1993. december 18-án, Antall József temetése napján adta le a televízió.

A felháborító eset összefüggött a rendszerváltozás nyomán kibontakozott médiaháborúval, s azzal, hogy az írott és az elektronikus sajtó túlnyomó többsége a balliberális erők kezében volt. Az akkori „független” médiaelnökök (Hankiss és Gombár) az ugyancsak „független” köztársasági elnök (Göncz) hathatós támogatásával sokáig provokálták az Antall-kormányt és a konzervatív gondolkodású publikumot. A tévé- és a rádióelnök − a köztársasági elnök védőszárnyai alatt − csupán a „független” magyar ellenzék tetszését tudták kivívni, a magyar kormányzatét és a legtöbb választóét viszont még véletlenül sem.

A nyugati „demokráciák” többségében a fősodratú médiumok és a közösségi tartalomszolgáltatók kőkemény balliberális irányítás alatt állnak. Ebben a közegben minden talpalatti helyért küzdenie kell a nemzeti erőknek. Hidvéghi Balázs a vitában jó okkal fogalmazott így: „Mi Közép-Európában nagyon keményen harcoltunk azért, hogy visszaszerezzük szabadságunkat, és hogy saját magunk dönthessünk a jövőnkről. Nem hagyjuk, hogy ezt elvegyék tőlünk.

 Elvárom önöktől, hogy tartsák tiszteletben a szlovák nép és a szlovák kormány döntését!”

A magyar EP-képviselő hozzátette: „a szlovák nép világos döntést hozott. A kampány során minden nézőpont és vélemény elhangzott, és végül a szlovákok egyértelműen döntöttek. Az lehetséges, hogy néhányuknak nem tetszik a szlovákok döntése, de ez teljesen irreleváns”. Valóban az.

A szerző író, újságíró

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.