Ezek a pártok állíthatnak listát a júniusi EP-választáson

Az európai parlamenti választásra tizenegy listának van meg a szükséges húszezer érvényes ajánlása – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

2024. 05. 05. 9:50
Budapest, 2024. május 3.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sajtónyilvános ülésén 2024. május 3-án Szalay Tamás (j4) és Kicsi Zselyke Borbála (j3), a testület kiválasztott tagjai végzik a sorsolást, hogy a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Szemben Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Wiedemann János, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fõosztályvezetõje és Sasvári Róbert, az NVB elnöke (b-j).
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki határidőre tizenhárom párt, illetve pártszövetség adta le az európai parlamenti választásra az összegyűjtött ajánlásait,

az Új Alternatíva Pártnak és A Nép Pártjánnak nincs meg a nyilvántartásba vételhez szükséges húszezer érvényes ajánlása.

Az EP-választásra tizenhat jelölőszervezet vett át ajánlóíveket az NVI-től, és tizenhárom listát jelentettek be. Az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt végül nem kívánt listát állítani.

 

Ki indíthat listát az európai parlamenti választáson?

Az EP-lista állításához húszezer érvényes ajánlás szükséges, ezeket a pártoknak április 20. és május 3. között kellett összegyűjteniük. A választópolgár az ajánlását az ajánlóíven adja le, amelyet nevének, személyi azonosítójának, magyarországi lakcímének feltüntetése mellett saját kezű aláírásával kell ellátnia.

Az ajánlások ellenőrzése során az ajánló választópolgárnak az ajánlóíven feltüntetett és a központi névjegyzékben szereplő adatai összevetésével azonosítják és ellenőrzik választójogát.

Az NVI nem érvénytelenít ajánlást, hanem azt az ajánlást, amely nem felel meg a törvényi feltételeknek, nem veszi számításba az érvényes ajánlások között. Az ajánlások tételes ellenőrzését nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a listaállításhoz szükséges számot, illetve amennyiben az ívek vagy az ajánlások száma alapján matematikai számítással megállapítható, hogy az nem érheti el a szükséges ajánlásszámot.

Egy ajánlóív nyolc ajánlást tartalmazhat, vagyis a húszezer aláírás összegyűjtéséhez 2500 darab, teljesen kitöltött és kizárólag érvényes ajánlásokat tartalmazó ajánlóív szükséges. A jelölőszervezetek számára köztudomású, hogy például a hiányos, hibásan felvett, elírt és emiatt érvénytelen ajánlásokra tekintettel

körülbelül 23 ezer ajánlás összegyűjtése javasolt

ahhoz, hogy a szükséges húszezer érvényes ajánlás összegyűljön.

 

Kik gyűjtötték össze az ajánlásokat?

Az ajánlások ellenőrzését az NVI valamennyi, az EP-választáson listát állító szervezet tekintetében elvégezte.

  • A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt négyezer darab ajánlóívet vett át,
  • a Megoldás Mozgalom kilencezret,
  • az LMP – Magyarország Zöld Pártja 9100-at,
  • a Demokratikus Koalíció–Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd – a Zöldek Pártja 17 ezret,
  • a Második Reformkor Párt 7600-at,
  • a Mindenki Magyarországa Néppárt 5625-öt,
  • a Momentum Mozgalom hatezret,
  • a Jobbik – Konzervatívok ötezret,
  • a Tisztelet és Szabadság Párt 12 ezret,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hatezret,
  • a Mi Hazánk Mozgalom 9010-et.

Ezeknél a pártoknál az ívek ellenőrzése során a listaállításhoz szükséges húszezer érvényes ajánlás rendelkezésre állt.

 

Hogy bukott el Jakab Péter pártja?

Az Új Alternatíva Párt 3300 ajánlóívet vett át, ebből 3015-öt adott át az NVI-nek a listaállításhoz. Ezek közül 1134 ajánlóív tartalmaz ajánlást, amely legfeljebb 9072 ajánlást jelenthet, és mivel ez nem éri el a listaállításhoz szükséges húszezres ajánlásszámot, az NVI mellőzte az ajánlások ellenőrzését.

A Nép Pártján ötezer ajánlóívet vett át, majd a listaállításhoz 4804-et adott le. Ezek közül 2536 ajánlóív tartalmazott ajánlást, 2268 üres volt. A leadott ívek teljes kitöltöttség és hibátlan ajánlások esetén legfeljebb 20 288 érvényes ajánlást tartalmazhatnak.

Az ajánlásellenőrzés során az ellenőrzött 274 ajánlóíven (2192 sorban) 1670 érvényes ajánlást talált az NVI, azaz 522 sor nem tartalmazott érvényes ajánlást. Mivel a fennmaradó

2262 ajánlóíven csak 18 096 sor van, így még abban az esetben is, ha azok mindegyike érvényes ajánlást tartalmazna, legfeljebb 19 766 érvényes ajánlása lehetne A Nép Pártján jelölő szervezetnek.

Mivel ez a szám nem éri el a listaállításhoz szükséges húszezres ajánlásszámot, az NVI mellőzte az ajánlások további ellenőrzését.

Az NVI az ajánlásellenőrzés eredményéről tájékoztatja a Nemzeti Választási Bizottságot, amely minden, a törvényes feltételeknek megfelelő listát – legkésőbb a bejelentését követő negyedik napon – nyilvántartásba vett, illetve vesz.

Borítókép: Az NVB ülése (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.