ESG: kicsiknek és nagyoknak is sok lesz vele a dolga

Az ESG volt a fő témája a VOSZ veszprémi szabadegyetemének. A cél a kkv-k felkészítése a fenntarthatósági szabályokra.

2024. 04. 25. 12:46
Eppel János, a VOSZ elnöke Fotó: Kovács Bálint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratégiai együttműködést írt alá a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), a Kavosz E-Green Zrt. a Pannon Egyetemmel, amelynek célja, hogy a felsőoktatási tudásbázis segítse a vállalkozások felkészülését az ESG-szabályok bevezetésére, megértésére és alkalmazására.

Eppel János VOSZ-elnök 
Fotó: Kovács Bálint

A VOSZ tavaly hagyományteremtő  céllal hívta életre a VOSZFeszt Vállalkozói Szabadegyetemet, amelynek keretében az ország vezető egyetemeivel együttműködve konferenciákat szervez fiatal és gyakorló vállalkozók részére. Az idei programsorozat helyszíne Veszprém és a Pannon Egyetem volt, a konferencia témája pedig az ESG-re való felkészülés.

Fenntarthatósági jelentés Az Európai Unióban a vállalatok egyre szélesebb körének kell megfelelnie fenntarthatósági követelményeknek, és erről jelentést is kell készíteniük. Ennek keretrendszere az ESG. Ez a rövidítés az angol Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítás) szavak kezdőbetűiből jött létre.

Eppel János, a VOSZ elnöke a rendezvényen elmondta, a szervezet elkötelezett abban, hogy minél szélesebb körű, hasznos információt és gyakorlati ismeretet adjon a feltörekvő vagy már befutott vállalatvezetők számára – ez adja a keretét a VOSZFeszt rendezvénynek. Ezen kívül az érdekérvényesítő szervezet hidat képez a magyar vállalkozói valóság és a döntéshozói – ha úgy tetszik, politikai – világ között. 

Mint mondta, az ESG azért fontos téma, mert rövid időn belül nem lesz olyan cég, aminek ne lenne ezzel – egyébként meglehetősen sok – munkája. A nyártól induló ESG kötelezettségtételi jelentés elsősorban a nagyvállalatoknak szól, ám több elemében szükségessé teszi a beszállítóik jelentését is. Így például a szén-dioxid-kibocsátás vagy a környezetterhelés, -szennyezés területén. 

Emiatt nyilvánvalóan a kis- és közepes vállalatoknak is értelmezniük kell majd az ESG-szabványrendszereket, illetve az ESG-hez köthető hazai szabályozókat, és az azoknak való megfelelési kötelezettséget.

Eppel János kiemelte: a VOSZ a tudás alapú vállalatirányítást támogatja, ebben lehet segítség a Pannon Egyetem.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója, a VOSZ társelnöke azt emelte ki, hogy a kkv-vezetők körében végzett első kutatási adatok szerint az ESG ismertsége mindössze hat százalék volt. A vállalatvezetők 94 százaléka egyáltalán nem hallott erről a rendszerről. Ma ez utóbbi szám 64 százalék, ami továbbra is magas, ahhoz képest, hogy rendkívül nagy adminisztrációs teherrel jár a rendszer alkalmazása. Sőt a helyzet az, hogy bizonyos ESG-vállalásokat egy kkv egyedül nem is biztos, hogy képes lesz megtenni, a kérdésekre önállóan válaszolni. 

A Kavosz és a VOSZ éppen ezért hozta létre a Kavosz E-Green Zrt.-t, amelynek célja, hogy szerepet vállaljon a vállalkozások ESG-felkészítésében, sőt képes legyen belefolyni az annak való megfeleléshez illeszthető fejlesztések finanszírozásába. 

Több esetben ugyanis a kkv-knak is szükséges lesz a fenntarthatóság jegyében (például energetikai, vagy dekarbonizációs) fejlesztéseket végrehajtani.

Egy azonban biztos: ma az ESG-szabályokra való felkészülés és alkalmazás egyet jelent a versenyképesség megőrzésével, tehát alapvető téma a kis- és közepes vállalkozások számára. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.