Meghalt András Ferenc filmrendező

81 éves korában meghalt András Ferenc Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

2024. 04. 25. 17:30
András Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

András Ferenc 1942. november 24-én született Budapesten, de gyermekkora és ifjúsága a Balaton-felvidékhez, Sümeghez és környékéhez kötötte. 1962 és 1966 között dolgozott a Magyar Televíziónál, ahonnan rendezőasszisztensként a filmgyárba került. Mások mellett forgatott Ranódy Lászlóval, Fábri Zoltánnal, Máriássy Félixszel, Sára Sándorral, akik valamennyien meghatározó mestereivé váltak.


1969-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1973-ban rendezői diplomát szerzett. Fiatal filmrendezőként bekapcsolódott a Balázs Béla Stúdió munkájába; ott készítette el a Dózsa népe című ironikus rövidfilmjét. Első egész estét betöltő mozija, a Veri az ördög a feleségét – bár nehéz  körülmények között forgatta – szép sikert aratott. Az egyre népszerűbb rendező számos televíziós produkcióban vett részt, legsikeresebb tévés filmje a Végkiárusítás lett.
 

1977-ben aláírta a csehszlovák ellenzék által kezdeményezett Charta 77-et, amelyben értelmiségiek és művészek tiltakoztak a csehszlovákiai diktatúra intézkedései ellen. Ellenzéki elkötelezettsége miatt ettől kezdve évekig nem forgathatott újabb játékfilmet. 


A nyolcvanas években rövid ideig a Mafilm önálló színésztársulatának vezetője volt, később a Dialóg Filmstúdiót vezette. A rendszerváltást követően producerként is dolgozott. A Sára Sándor irányította Duna TV-ben önálló szinkronműhely vezetésével bízták meg. 

ANDRÁS Ferenc
András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer (Fotó: MTI/Cseke Csilla)


Írótársával, Munkácsi Miklóssal elkészítette az első filmje folytatásának szánt Még mindig veri az ördög a feleségét című forgatókönyvet, de a megvalósításra már nem volt lehetősége.
 

Alkotásaival számos hazai és nemzetközi filmdíjat nyert el. 


András Ferenc 2024 áprilisában kórházba került, ott halt meg, de halálának körülményei egyelőre nem kerültek nyilvánosságra. A rendezőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.