Alapítójától búcsúzik a Szent Efrém férfikar

Az együttes egyik alapítótagja, Bubnó Márk szeptember elején Ausztráliába, félig ausztrál származású felesége szülőföldjére költözik. Milyen szükségszerű változásokat hoz mindez a nyolcfős, Bubnó Tamás által alapított Szent Efrém Férfikar mindennapjaiba, hogyan készülnek a búcsúra, és addig milyen közös fellépések várnak még rájuk? Egyebek mellett erről beszélgettünk Bubnó Lőrinccel, a férfikar egyik művészeti vezetőjével.

2024. 05. 05. 6:55
Szent Efrém Férfikar
Jelentős változást hoz az ősz a Szent Efrém Férfikar számára Fotó: Szent Efrém Férfikar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan tovább, Szent Efrém Férfikar?

Szent Efrém Férfikar
Szeptemberig még együtt koncerteznek a Szent Efrém Férfikar jelenlegi tagjai. Fotó: Orbán Domonkos/www.odpictures.hu

– A szeptemberi távozása után komoly kihívás lesz pótolni a bátyám jellegzetes, egyedi hangját. Ráadásul ő egy igazi nyelvfenomén. Számos idegen nyelven beszél, és a ritkán beszélt nyelveken előadott dalok is kifejezetten jól állnak neki. De nemcsak egy remek szólistát, hanem egy kiváló ütőhangszerest is veszítettünk, mert sok dalunkhoz ő szolgáltatta a ritmikai alapot. Ősszel tehát gyakorlatilag újra kell tervezni a zenekar működését – osztotta meg gondolatait Bubnó Lőrinc, hozzátéve, hogy más felállásban, némileg megváltozott repertoárral és hangzásvilággal kell majd folytatniuk.

A férfikar meghallgatást hirdetett a távozó énekes helyére, és már szép számmal érkeztek videók a jelentkezőktől, a kiválasztottak közül pedig személyes meghallgatás alapján választják majd ki az új tagot. Mivel Bubnó Márk a bariton szólamot erősítette, így alapvetően egy bariton hangfajú embert keresnek, ez azonban nem feltétel. A sokoldalúság lényegesen fontosabb szempont az új énekes kiválasztásakor.

 

Nagyszabású koncerttel köszönnek el az alapítótagtól

Márktól – vagy ahogy ők emlegetik távozó társukat, Marcitól – egy nagyszabású koncerttel búcsúznak majd, a Művészetek Palotájában, szeptember 3-án. A Hello, Goodbye! című hangverseny lesz az első alkalom, amikor a csapat a Művészetek Palotájában ad teljesen önálló koncertet. A különleges alkalmat különleges vendégek teszik majd még ünnepibbé.

– Olyan művészek érkeznek majd hozzánk, akikkel a bátyám jóban van, illetve akikhez meghatározó zenei élmények fűzik. Palya Bea lesz az egyik vendégünk, akivel már az együttes 2002-es indulása óta rendszeresen vannak közös fellépéseink, keresztezi egymást az utunk. Dés László is a vendégünk lesz, akivel az elmúlt bő két évtized alatt szintén sokszor, különböző formációkban volt már alkalmunk együtt dolgozni. Illetve az Anna and the Barbies zenekarból érkezik hozzánk Pásztor Anna és Pásztor Sámuel. Marci ugyanis több mint tíz évig volt az Anna and the Barbies dobosa, így a bátyám magyarországi zenei múltjának ez a fontos szelete sem maradhatott ki a búcsúkoncert repertoárjából – magyarázta Bubnó Lőrinc, aki a közelmúltban, Georgiában adott koncertről és az ott készült felvételről is mesélt a Magyar Nemzet olvasóinak.

Koncertekben és élményekben gazdag nyár elé néz az együttes. Fotó: Orbán Domonkos

Fő a spontaneitás!

Mint mondta, a Tbiliszibe tett látogatás alapvető célja az a koncert volt, amelynek keretében – az orosz-ukrán háború kitörésének második évfordulójára emlékezve – előadták az együttes ungvári születésű tagja, Papp Viktor által komponált Ukrán Requiemet is. Mivel akkor már készülőben volt az új daluk, a Repülj, madár! című népdal feldolgozása, ehhez forgattak egy klipet is, amelyhez kiváló díszletként szolgált a Grúzia története nevű emlékmű.

– A klip egy teljesen spontán ötlet nyomán született meg, és a helyi koncertszervezők közvetítésével egy olyan ottani operatőr forgatta le, akivel sosem találkoztunk korábban. Szerintünk szuper munkát végzett. 

Az 1985-ben épült emlékmű a monumentális oszlopaival egy modernkori Stonehenge-re hajaz, a klip pedig a Trónok harcát juttatja eszembe

– mesélte jókedvűen a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője, akit arról is kérdeztünk, hogy a búcsúkoncertig még milyen közös fellépések várnak rájuk Márkkal. Május 11-én például Fóton, a Hangfeszten hallhatja majd őket a közönség. Mint arról Bubnó Lőrinc a Magyar Nemzetnek beszámolt, most először lépnek majd fel ezen a rendezvényen, a koncertjüknek pedig egy Ybl Miklós által tervezett, káprázatos, egyben remek akusztikájú templom ad majd otthont. Erre a különleges alkalomra egy olyan műsorral készülnek, amely a világ különböző szakrális zenéiből válogat, Észak-Amerikától egészen Indiáig repítve a közönséget.

 

Élményekben gazdag lesz az utolsó közös nyár

– Őszig ezen kívül még számos más különleges, izgalmas koncert is vár ránk és a közönségre. Május 23-án a Debreceni Egyetemi Református Templomban adunk majd koncertet, Gospel címmel, Fassang László  Liszt Ferenc-díjas magyar orgonaművész közreműködésével. Ezt követően nyáron is számos fellépés vár ránk. Ezek közül talán az Ördögkatlan Fesztivált emelném ki, ahol Háy János költővel lesz egy közös műsorunk. De Erdélyben, például Kolozsváron és Marosvásárhelyen is koncertezünk majd. Minden adott ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes nyárral zárjuk a bátyám Szent Efrém Férfikaros pályafutását – mondta a Magyar Nemzetnek Bubnó Lőrinc.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.