idezojelek

Ars poetica

A kormány ismét a korszellemmel szeretne szembeszállni. Nem lesz könnyű, de a változatlanság és a kiszámíthatóság legalább adott ehhez.

Pintér Balázs avatarja
Pintér Balázs
Cikk kép: undefined

„Csak az a családtámogatás működik, amely hosszú távon változatlan és kiszámítható” – szögezte le Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján Andorka Rudolf Széchenyi-díjas szociológusra hivatkozva. A miniszterelnök és egyáltalán az Orbán-kormányok ars poeticájaként is értelmezhető kijelentés különös fénytörést kapott az idén. A 2010 után lépésről lépésre, támogatásról támogatásra felépített rendszer alapvetése volt sokáig, hogy csak bővíteni azt, semmit elvenni belőle.

Ez pedig meg is valósult: a családokra fordított költségvetési összegek évről évre nőttek, olyannyira, hogy az utóbbi időben GDP-arányosan már Magyarország költött a legtöbbet Európában a családokra. Tette ezt több mint harminc elemből álló, komplex, szinte minden élethelyzetben segítséget nyújtó családtámogatási rendszeren keresztül. Ezt az építkezést pedig még a Covid sem tudta megakasztani – éppen a második-harmadik járványhullám csúcsán jelentette be az azóta köztársasági elnökként is a családok segítését és a vágyott gyermekek megszületését szívügyének tekintő Novák Katalin minden idők legnagyobb otthonteremtési programját.

Csakhogy elérkezett 2022. február 24-e, az oroszok „különleges katonai művelete” pedig szinte mindent borított. Az elhúzódó háború, majd az Európai Unió által hozott teljesen elhibázott szankciók révén évtizedek óta nem látott mértékű infláció alakult ki, a korábbi többszörösére emelkedtek a piaci gáz- és áramárak. A kormány az átlagfogyasztásig így is megtartotta a lakossági „rezsicsökkentett” árakat, ezzel önmagában havi 181 ezer forinttal támogatva a családokat. Nem árt hangsúlyozni: a jövő évi költségvetésben hétről 17 milliárd euróra nő Magyarország energiaszámlája.

Ebben a helyzetben kisebbfajta bravúrral ér fel, hogy nemhogy megmarad a családtámogatási rendszer szinte minden eleme, hanem még bővülnek is a lehetőségek. A fiatalon gyermeket vállaló nők január 1-jétől teljes szja-mentességet élveznek majd, és ha tanulmányaik alatt éltek a diákhitellel, annak terheitől is egy csapásra megszabadulnak. A hosszú távú változatlanság és kiszámíthatóság érdekében pedig minden lényeges elem továbbra is korlátozás nélkül elérhető: a fiatal házaspárok tízmillió „állami” forinttal indíthatják közös életüket, élethelyzettől függően élhetnek az otthonteremtési támogatások különböző lehetőségei­vel, és gyermekszámtól függően akár százezres nagyságrendű adókedvezményt érvényesíthetnek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valamiben, a családtámogatásokban igazán tetten érhető, milyen jelentősége van annak, hogy a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező jobboldal stabilan, kitartóan tud építkezni már több mint egy évtizede. Mert 2002 után megtapasztalhattuk ennek ellenkezőjét is. Az akkori Orbán-kormánynak csak négy év adatott – amit négy év alatt felépített a családpolitikában, azt a balliberálisok lényegében egy tollvonással meg tudták szüntetni. S talán nem is önmagában az a legnagyobb bűnük, hogy kivéreztették az otthonteremtési programot (családok tízezreit tönkretevő devizahitelezésbe hajszolva a magyarokat) vagy hogy megfosztották a dolgozó, gyermekes családokat az adókedvezményektől és más pénzügyi segítségektől. Hanem az, hogy lerombolták a jövőbe vetett hitet – amelyet az elmúlt évtized gyermekközpontú, családbarát kormányzásával talán sokan visszakaptak.

Olyan időkben, amikor a fiatalok egyre nehezebben köteleződnek el, egyre később alapítanak családot, éppen olyan intézkedéseket hoz a kormány, amelyek a korábbi gyermekvállalást ösztönzik. Ami azt mutatja, hogy a kormány ismét a korszellemmel szeretne szembeszállni. Nem lesz könnyű, de a változatlanság és a kiszámíthatóság legalább adott ehhez.

 

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.