idezojelek

Hazafiatlan haszonlesők

EP-választáson emlékezni fogunk, ki mit intézett, ki pedig hogyan tett keresztbe Brüsszelben.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Mítosz az Európai Unióval kapcsolatban, hogy Brüsszelben a nemzeti érdekek egy csapásra semmivé lesznek, mintha legalábbis meghaladottak lennének. A hamis kép szerint az EU fővárosában mindenki csak a közös „Európa-ház” építésén munkálkodik, ajkáról ki sem fogy az Örömóda – azt pedig már régen elfelejtette, hol született, honnan érkezett. 

Valójában a nyugati uniós tagállamok régen kidolgozták már annak gyakorlatát, hogyan kerülhet ki-ki közel ahhoz az uniós tűzhöz, amihez a legtöbb – hangsúlyozzuk – nemzeti érdeke fűzi.

 A franciák, az EU agrárpolitikájának fő kedvezményezettjeiként tudták például, miként kell úgy beépülniük az uniós apparátusba, hogy ezen a területen már a jogszabálytervezetek is a kezük nyomát viseljék. A németek a költségvetés-ellenőrzésre fordítottak különös figyelmet, lévén ők az uniós kassza legnagyobb befizetői. Látni akarják, kik és mire fordítják a pénzüket: nekik ez a nemzeti érdekük. Brüsszelben és Strasbourgban is láttunk már példát arra, amikor ez a nemzeti érdekérvényesítés különösen nyersen mutatkozott meg. Ilyenkor nagy pénzek forognak kockán. Például amikor a bortermelő országok képviselői – párthovatartozásra való tekintet nélkül – véd- és dacszövetségbe tömörültek, vagy amikor az EU költségvetés vitája árkot vont a befizető és a haszonélvező tagállamok közé. 

Mert az egyik oldalon azt tartották nemzeti érdeknek, hogy az ő adófizetőiktől minél kevesebb pénzt vonjanak el, a másikon pedig azt, hogy az ő országuk minél többet kapjon.

Magyarország ez utóbbi országok közé tartozik. Az EU nem véletlenül beszél felzárkóztatási alapokról: szívesen tartanánk már ott, hogy ezekre a pénzekre nincs már szükség. De még van, mert a felzárkózás időt vesz igénybe. Alapvető nemzeti érdek, hogy megszerezzük a hazánknak járó pénzeket. Így látja ezt a magyarok négyötöde is, a Real PR93. felmérése szerint ugyanis a megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, európai parlamenti képviselőink hazafias kötelezettsége, hogy a – hangsúlyozzuk – Magyarországot megillető, nem pedig szívességből vagy segélyként utalt pénzek megszerzésén dolgozzanak, nem pedig a visszatartásukon.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament Daniel Freund nevű, nem túl szimpatikus német képviselője hiperaktív élharcosa a Magyarországgal szembeni uniós aknamunkának. De ő legalább német. Az viszont a hazafiatlanság csimborasszója, amikor Magyarországról megválasztott uniós politikus dolgozik a pénzeink visszatartásán, és hozzáállását ráadásul még hazafiasnak is nevezi. Mint a DK-s Molnár Csaba, aki így fogalmazott: „Addig ne jöjjön pénz, amíg az nem a magyar emberekhez, önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz kerül.”
Ezt a képtelenséget a felmérés szerint még a baloldali szavazók háromnegyede sem osztja: Molnárnak szerintük éppenséggel a pénzek megszerzésén kellene dolgoznia. Aki nem látta még, mi minden létesült az országban az uniós pénzek segítségével, az valószínűleg ki sem tette a lábát a lakásából, máskülönben lépten-nyomon szembetalálkozott volna az ilyen beruházásokat dokumentáló táblákkal. 

Számos választó azt is alighanem világosan látja: az EU-pénzeink visszatartását célzó haszonleső ellenzékiség célja nem más, mint hogy uniós barátaikkal összefogva („Orbánt ki kell éhezteni” – mondta Molnár egy német frakciótársa) így buktassák meg a magyar kormányt.

 Sportszerűen ugyanis nem ment: harmatgyenge politikusaik és stratégiájuk miatt 2006 óta képtelenek országos választást nyerni. Csakhogy egy év múlva éppen Molnáréknak apadhat el az uniós pénzcsap, az EP-választáson ugyanis emlékezni fogunk, ki mit intézett, ki pedig hogyan tett keresztbe Brüsszelben.

Borítókép: Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke, árnyék-kancelláriaminisztere (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.