idezojelek

Meghasonulás

A szurkolónak is van vágya: azonosulni akar a kedvenceivel. A fradisták most meghasonultak.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

Koromnál fogva nem lehet emlékem a Ferencváros 1975-ös meneteléséről a KEK-ben, amit a döntőben a Dinamo Kijevtől elszenvedett vereség dacára sikerként méltatunk a mai napig. Az az esztendő korszakhatár a magyar klubfutball történetében. Egészen addig a magyar csapatok rendszeresen meghatározó szerepet játszottak nemzetközi porondon. Azt mindenki fújja, hogy a Juventust legyőzve a Fradi ­1965-ben megnyerte az Európa-liga, illetve az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok Kupáját, azt már ritkábban emlegetik, hogy ugyanebben a sorozatban 1968-ban döntős, 1963-ban elődöntős, majd már az ­UEFA-kupában 1972-ben ugyancsak elődöntős, a BEK-ben pedig ­1966-ban negyeddöntős volt. Akkoriban a többi klubcsapat is kitett magáért, kitölteném a rendelkezésre álló terjedelmet, ha hiánytalanul felsorolnám az Újpest, a Vasas, az MTK korabeli nemzetközi sikereit, de 1965-ben még a Győri ETO is eljutott a legjobb négy közé a BEK-ben. 1975-ben mintha valóban vonalat húztak volna, már annak is örülni kellett, ha egyik-másik magyar csapat egy-egy fordulót előrejutott valamelyik sorozatban. A Videoton masírozását az 1984–­85-ös idényben az UEFA-kupa fináléjáig már olyan tüneményként csodáltuk, mint a magányos cédrust, s ugyanilyen egyszeri, kiugró eredményként éltük meg, hogy a Fradi 1995-ben feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgás közismert válságtüneteit részben az is szülte, hogy a sikerekhez szokott csapatoknak és szurkolóknak meg kellett tanulniuk, hogyan is kell megélni a kudarcokat. Emlékezhetünk, elkeseredésében egyszer azt találta mondani, le kell zárni a határokat, máskülönben esélyünk sincs élvezni a magyar futballt.

Az elmúlt években labdarúgásunk váratlanul magára talált, azaz nem teljesen váratlanul, de ez most nem a reklám helye. A válogatott mellett a Ferencváros a közelmúlt sikereinek letéteményese. A Fradi nem csupán a magyar bajnokságot nyerte meg zsinórban ötször, évről évre fejlődött, kezdte visszanyerni egykori erejét. Ezt sem könnyű megélni. A Fradi már-már sértve érezte magát, amikor a tavasszal egy-egy hazai vetélytárs meglepte, a nemzetközi porondon a Bajnokok Ligája pedig már nem vágyként, hanem elérendő célként jelent meg, aminek útjába nem állhat egy „bálnavadász” feröeri félprofi gyülevész had. Az FTC már nem csupán az ellenfelek, hanem saját maga szemében is naggyá vált. Ez a téves önkép szülte azt a Facebook-bejegyzést, amit a jóérzésű fradisták is feszengve olvastak. „A svéd bajnok vár ránk a BL-ben, mert az biztos, hogy mi továbbjutunk…” – kürtölték világgá a zöld-fehérek kedd este, egy nappal a KÍ Klaksvík elleni visszavágó előtt, miután lehetséges második fordulós ellenfélként a svéd BK Häcken továbbjutott.

A sport egyik alaptörvénye, hogy az ellenfelet soha, semmilyen körülmény közepette sem szabad lebecsülni. A Ferencváros sajnos vétett ez ellen, s az önteltség megbosszulta magát. Mondhatjuk persze, mindez csupán rossz, téves kommunikációs fogás, de a hamis üzenet óhatatlanul ráég az egész klubra. S mintha ez a felfogás jellemezte volna a csapatot, a játékosok becsvágy és küzdőszellem helyett dölyfösen futballoztak. Ezt érezték meg a saját szurkolóik, akik az utolsó percekre ösztönösen a rokonszenves kis csapat mellé álltak a sajátjaik­kal szemben. Ennél nagyobb szégyen sportolót nem érhet, egy szinttel feljebbről nézve a szurkolók kegyének elvesztése a legnagyobb ár, amit egy csapat fizethet.

Az eredményesség, a siker fontos, de csak az egyik összetevője. A szurkolónak is van vágya: azonosulni akar a kedvenceivel. A fradisták most meghasonultak. Ez az edzőkérdésnél is fontosabb tünet, amit sürgősen kezelni kell.

Borítókép: Sztanyiszlav a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája 1. selejtező fordulójában játszott Ferencváros TC - Kí Klaksvík visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. július 19-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.