idezojelek

Virág

A diplomácia alapvetően nem egy romantikus műfaj. Néha azzá teszik persze a sajtóban, mert úgy izgalmasabbnak tűnik.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A diplomácia alapvetően nem egy romantikus műfaj. Néha azzá teszik persze a sajtóban, mert úgy izgalmasabbnak tűnik, de ha lehántjuk a külső rétegeket, akkor kiderül, hogy itt bizony érdekek feszülnek egymásnak, s azokat kell összehuzalozni, hogy működjön a kapcsolat. Mint köztünk és Svédország között.

Az egész európai sajtó beleesik abba a hibába, hogy a diplomáciát romantikusan fogja fel, azaz felteszi a sárga-kéken látó szemüvegét, s ezen a szűrőn át mérlegeli a kapcsolatot.

 Ukrajna és Svédország is a maga teljességében ragyog, Magyarország pedig értelemszerűen nem. Svédországnak mások az érdekei és a gondolkodásmódja, mint Magyarországnak, az ukrajnai háború kapcsán is másra teszi a hangsúlyokat. Magyarország pedig tartja magát ahhoz a régi alapvetéséhez, hogy ebbe nem szól bele. Mert ez nem a mi dolgunk, Svédország intézze a saját ügyeit, barátkozzon, akivel akar. Nekünk csakis az a fontos, ami minket érint, akár gazdasági, akár politikai, akár katonai téren. A kölcsönös tisztelet az együttműködés alapja, és nem a szeretet. Mert, mint azt Orbán Viktor mondta, nem házasságot kötünk.
Ulf Kristersson végül eljött Budapestre, hogy lepecsételjék az előttünk álló időszak terveit, a fontos részleteket is átbeszéljék. A tiszteletet pedig megadta azzal, hogy az Országgyűlés szavazását megelőzően jött el Magyarországra, miközben az egész nemzetközi sajtó arról adott hírt, hogy csak a NATO-csatlakozás megszavazását követően lesz hajlandó Kristersson tárgyalni. Ezek a finom jelzések azt mutatják, hogy az a bizonyos nagy összeütközés, amely során elvi okokból sarokba szorítja Magyarországot a demokratikus és szupertiszta Svédország, valamint elvbarátainak tömege, nem történik meg. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ez a remény csak a romantikusok szívében él, akik elképesztő károkat tudnak okozni. A részletekkel nem törődve a nagy képet veszik elő, az európai népek közös akaratát, hogy győzzön az igazság és a jog hatalma, bármennyi emberéletbe is kerül.

 Se szeri, se száma azon cikkeknek, amelyekben a magyar kormányfő az oroszok embere, aki megakadályozza a NATO tevékenységét és lebénítja az Európai ­Uniót. Majd a fehér füst felszállását követően kiderül, hogy a magyar pilóták újabb svéd griffmadarakat kapnak, hogy védeni tudják a régió légterét, amint arról megállapodtunk. Az együttműködés dinamikus a többi országgal, ahogy közöttük is folyamatosak az egyeztetések, valamint a nézetkülönbségek is. Mivel egy szövetségi rendszer sem jelent szerelemházasságot, csakis az érdekek szem előtt tartásával lehet gyümölcsöző kapcsolatokat fenntartani, a magyar–svéd viszony pedig éppen ilyen. Magyarország nem úgy szövögeti kapcsolati hálózatát, hogy Ukrajna van az origóban, bármennyire is ezt szajkózzák a romantikus hazugok. 

A középpontban csakis Magyarország lehet, és ezeket a sokszor nemtelen és ízléstelen támadásokat is azért kell vállalni, hogy az ország sikeres lehessen.

 Majd később, amikor kiderül, hogy az ország egyáltalán nincs elszigetelve, és megerősödve jöttünk ki az újabb álviszályból, senki se fogja elismerni, hogy megfelelően járt el a kormány. Akkor újabb és újabb konfliktusokat fognak gerjeszteni, bolhából elefántot, barátból ellenséget, és egy egész kontinens romantikus hírolvasója fogja verni a tamtamdobot, hogy rúgják ki Magyarországot a kulturált nemzetek közösségéből.
De ez soha nem fog megtörténni, mert a diplomáciai viszonyok teljesen másképp néznek ki, mint amit sejtet a média. A svéd NATO-csatlakozással feltehetően nagyobb lett a szövetség mozgástere, így ez nekünk is segít, de épp ezért volt szükséges az összes részlet alapos kidolgozása. Ezért pedig sem vállveregetés, sem virág nem jár.

Borítókép: Svédország és Magyarország miniszterelnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.