idezojelek

A halál kultúrája

A baloldal térnyerésével az ember egyre több területen játszik istent.

Pintér Balázs avatarja
Pintér Balázs
Cikk kép: undefined
Fotó: Christophe Petit Tesson

„A védővonalak kuszáltsága ellenére kimondjuk, hogy a jobb- és baloldal igenis létezik, s a kettő lényegileg különbözik egymástól. Elsősorban filozófiájukban. A jobb ragaszkodik ahhoz, hogy a dolgoknak (a teremtés által leszögezett) állandó lényegük, identitásuk van, amire a bal azzal válaszol, hogy nincsenek dolgok, hanem változékony állapotban lévő folyamatok vannak.” Pontos meghatározás Molnár Tamástól. Az egyre inkább balra tolódó nyugati világban is elismert, vállaltan jobboldali, 2010-ben elhunyt filozófus fent idézett sorai lapunk hasábjain jelentek meg, éppen harminc éve. És ugyanolyan aktuálisak most is, mint akkor. A baloldalról ilyesmit nem lehet elmondani.

Mivel a baloldal az örök (hogy mást ne mondjunk: isteni) értékekben nem hisz, és folytonos újítási lázban ég, amit tegnap mondott, azt mára rég meghaladta.

Genderrel és LMBTQ-val terhelt világunkban izgalmas felidézni egy huszonöt évvel ezelőtti példát. 1999-ben az MSZP-s Kósáné Kovács Magda (úgy is, mint a parlament emberi jogi bizottságának elnöke) egyszerűen nem vállalta a megnyitóbeszéd megtartását a melegfelvonuláson. „Igazat adtam neki, én sem vállaltam volna. Nem érik őket üldöztetések, atrocitások. Azt, hogy a társadalom nem szimpatizál ezzel a magatartással, megértem, én sem szeretném, ha kötelezővé tennék.” Ne legyen félreértés, utóbbit nem egy jobboldali politikus mondta, hanem egy igazi szocialista ősbölény, bizonyos Kovács László.

Fölösleges kitérni arra, hogy ma egy baloldali szereplő milyen virtuális (vagy valóságos…) lincselésben részesülne övéi részéről egy-két ilyen mondat miatt. Érdemes inkább arról szót ejteni, hogy a jobb- és baloldal mennyire valós kettősséget jelent. Akkor is, ha tudjuk jól, hogy a jobb–bal megkülönböztetés már válságban lévő időszakban született:

a nagy forradalmával mindent felforgató Franciaországban ugyanis a nemzetgyűlés soraiban jobb oldalon ültek a királyság, az emberi kiválóság, a hagyományok és a vallás hívei.

„A jobb- és a baloldal nem párolog el korunk láthatárán: megbékélő szintézisről szónokolni politikai hasznot hozhat ugyan, de a világnézetek harmóniáját nem teremtheti meg” – írja idézett publicisztikájában Molnár Tamás. Ma, amikor sok józan gondolkodású ember is a jobboldaliság és a baloldaliság „meghaladásáról” beszél, talán csak akkor veszi észre ennek az állításnak a hamisságát, amikor szembesül az elemi erővel és folyamatosan változtató baloldal egyes – ne finomkodjunk – embertelen, istentelen, pusztító lépéseivel. Molnár Tamás „a teremtés által leszögezett” állandó lényegről ír. „Megteremtette tehát Isten az embert a maga képére; Isten képére teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket” (Ter 1,27) – ehhez képest ma, a baloldal térnyerésével az ember játszik egyre több területen istent.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az említett Franciaországban már az élet kioltásának jogát is maguknak vindikálják, amikor az abortuszhoz való jogot az alkotmányban rögzítik. Az intézkedést kísérő szóhasználat kísértetiesen hajaz az 1789-es szabadság, egyenlőség, testvériség felforgatónak bizonyuló jelszavaira. „Ünnepeljük együtt egy új, szavatolt szabadság beiktatását az alkotmányba” – írta Emmanuel Macron elnök, aki szerint a magzati életek alkotmányos kioltása „francia büszkeség” és „egyetemes üzenet”. A Pápai Életvédő Akadémia ugyanakkor – a francia püspöki kar állásfoglalását megerősítve – leszögezte: az abortusz életellenes merényletnek számít, melyet nem lehet kizárólag a női jogok szemszögéből látni.

Szent II. János Pál az emberi élettel szembeforduló tudatos döntésekre, folyamatos programokra és „tudományos” módszerekre használta a halál kultúrája kifejezést. Jobboldaliként nézzünk szembe a fájdalmas ténnyel, hogy a halál kultúrája erősebben terjeszkedik, mint valaha. 

 

Borítókép: A vállaltan homoszexuális Gabriel Attal francia miniszterelnök a törvényhozás két háza, a kongresszus ülésén beszél a versailles-i kastélyban március 4-én. Franciaország a világ első állama, amelyben az alkotmány részévé válik az abortusz joga (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.