Emberre is veszélyes rovarirtók bevetésen?

Megkezdődött a szúnyogok irtása Budapesten. Az ÁNTSZ három vegyszert vet be a rovarok ellen, amelyek közül kettő mérgező. Az egyik gyermekkori leukémiát, agytumort és rákot okoz, a másik a halakat pusztítja el – állítja a Levegő Munkacsoport. Az emberre ártalmas anyag a legtöbb európai országban tiltólistán van, hazánkban engedélyezett, és országszerte alkalmazzák is. Az ÁNTSZ szerint nincs mitől tartani.

MNO
2005. 05. 12. 7:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Levegő Munkacsoport azt állítja: rákkeltő anyaggal permetezték be kedden és szerdán este a II. kerületet. Az ÁNTSZ egy UNITOX 100 SC nevű anyaggal szórta végig egyebek között az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, az Adyligetet, a Mechwart teret és a Bimbó utcát. A különleges, hatalmas zajjal közlekedő autók segítségével úgynevezett meleg ködöt képeztek az utcák felett, ami kiirtja a kifejlett szúnyogokat.

Ezt az anyagot az ország számos pontján évek óta használják, mert alkalmazását engedélyezik a hatóságok. Simon Gergely vegyész, a Levegő Munkacsoport programvezetője szerint ez az egyik legveszélyesebb rovarirtó vegyszer. Számos tudós szerint gyermekkori leukémiát és agytumort okoz. Génmódosító, rákkeltő hatását senki sem vitatja. Dániában már 1998-ban betiltották, a legtöbb európai országban, sőt még Indonéziában is tiltólistán van –mondta. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség állatokon bizonyítottan rákkeltőnek minősítette. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség, az EPA pedig legutóbbi ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szer az ember esetében valószínűleg rákkeltő hatású.

A hazai Növényvédőszer-engedélyezési Egyeztető Tanács nemrég három anyag azonnali betiltását kezdeményezte a kormánynál, melyek közül ez volt az egyik. A beadványt egyelőre még nem bírálta el az illetékes bizottság. A Levegő Munkacsoport a szer betiltását követeli.

Szántai Károly, az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének osztályvezető főorvosa azt mondta, csak a magyar hatóságok által engedélyezett vegyszereket használnak. Ezek az anyagok a gerincesekre semmilyen káros hatással nincsenek, kizárólag a rovarok számára halálosak – tette hozzá.

Megkezdődött a szúnyogok légi úton történő irtása is, amyely egészen szeptemberig tart. A helikopterekről más anyagokat szórnak a levegőbe a Duna északi részén és a bal partja fölé. Az egyiket, a Technar HP-D-t a lárvák elpusztítására használják, a másikat, a MOSQUITOX 1 ULV FORTE-t pedig a kifejlett rovarok ellen vetik be. A Levegő Munkacsoport szerint ez utóbbi szintén mérgező. A MOSQUITOX nevű szer következménye volt a 80-as években a balatoni halpusztulás – mondta Simon Gergely.

A „halirtó ” anyaggal összesen 650 hektárnyi területet szór be az ÁNTSZ fokozatosan. Összesen 8–12 alkalomra rendelték meg a helikoptert. A Duna északi részén 400, a délin 250 hektáron permeteznek. Általában nem szokták kihasználni valamennyi lehetőséget, de ha sok a szúnyog, irtani kell. Márpedig idén szúnyoginváziót jósoltak a szakemberek. A rendkívül csapadékos tavaszi időjárás ugyanis megteremtette a lárvák melegágyát. A Duna gemenci árterében jelenleg tizenöt méter magas felhőkben vonulnak a rovarok.

(Forrás: Reggel)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.