Korszerű hadihajókat kapott a honvédség

A két járőrhajó jelentette képességbővülés nagymértékben hozzájárul a biztonságos és gyors vízi tűzszerész közszolgálati munka végrehajtásához.

Magyar Nemzet
2019. 11. 06. 13:03
BENKŐ Tibor; SZILÁGYI Zsolt
A honvédelmi miniszter a fedélzeten Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig is fontosnak tartottuk, hogy a tűzszerészkatonáink felszerelése, képessége az elmúlt években is folyamatosan gyarapodjon. Tűzszerész-gépjárműveket, tűzszerészrobotokat, könnyű és nehéz tűzszerész védőruházatokat adtunk át, most pedig két tűzszerész járőrhajóval bővülhet az ezred képessége – mondta kedden ünnepi beszédében Benkő Tibor az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állománya előtt. Az MH Hadikikötőben tartott rendezvényen a honvédelmi miniszter aláhúzta, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek részeként a modernizálás történt, nemcsak a technikai eszközökről szól, hanem a katonákról is, akik ezeket a korszerű berendezéseket kiválóan tudják kezelni és alkalmazni. Benkő Tibor emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Honvédség áldozatainak jelentős része a tűzszerészkatonák köréből került ki. – Éppen ezért gondoskodunk arról, hogy a legmodernebb, a legkorszerűbb felszereléseik legyenek, biztosítjuk, hogy kiképzésük, felkészítésük a legjobb legyen, de az önök hozzáállása, elszántsága mellett elvárt dolog az is, hogy megfontoltak, körültekintők legyenek – mondta.

A honvédelmi miniszter a fedélzeten
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A tűzszerész járőrhajókat alaposan felújították. Tulajdonképpen csak a hajótest maradt meg eredeti formájában, minden más szerkezeti elemet kicseréltek a kor színvonalának megfelelő alkatrészekre. Meghajtásukról 230 lóerős Volvo Penta motorok gondoskodnak, emellett új vezérlést és navigá­ciós berendezéseket is kaptak. A tűzszerész szakfeladatok ellátását segítik azok a beépített daruk is, amelyek 250 kilogramm teherbírásig ki tudják emelni a vízfelszín alatt lévő robbanótesteket. Emellett mindkét hajón van egy-egy lehajtható platform, ami a búvárok munkáját segíti. A könnyűfém hajótest és a kis merülés jó aknamentesítő képességeket biztosít.

A két járőrhajó jelentette képességbővülés nagymértékben hozzájárul a biztonságos és gyors vízi tűzszerész közszolgálati munka végrehajtásához. A Csepel és Balatonakarattya nevekre keresztelt hajókat Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át Szilágyi Zsolt ezredesnek, az alakulat parancsnokának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.